Izvor: B92, 28.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica Lekarskog društva

Beograd -- Ministar zdravlja smatra da svi lekari treba da budu članovi Srpskog lekarskog društva.

Pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Borisa Tadića, danas je održana svečana akademija povodom 135 godina postojanja Srpskog lekarskog društva. Tomica Milosavljević je izjavio da će "Srpsko lekarsko društvo imati ogromnu ulogu, uz medicinske fakultete, u edukaciji lekarskog kadra i u sprovođenju licenciranja, uz Lekarsku komoru".

"Komore će biti glavne, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srpsko lekarsko društvo treba da obezbedi pravu logistiku", kazao je novinarima Milosavljević.

Svečanosti u Domu Garde u Topčideru, u ime Vlade Srbije prisustvovao je ministar Milosavljević, koji je ocenio da Srpsko lekarsko društvo mora "da vrati značaj koji je se poslednjih godina dovodio u pitanje".

On je novinarima rekao da u ime Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije pozdravlja današnju proslavu 135 godina postojanja Srpskog lekarskog društva, koje je od neprocenjivog značaja za građane Srbije.

Predsednik Srpskog lekarskog društva Vojkan Stanić rekao je novinarima da je potrebno da se promeni svest među građanima i lekarima kako bi to društvo dobilo nacionalni i državni značaj.

"Lekarska profesija biće jaka onoliko koliko je jako strukovno društvo. A da bi strukovno društvo bilo jako, iza njega mora da stoji država. Ono mora da bude važan deo zdravstvenog sistema, njegov podsistem", naveo je Stanić.

On je naveo da uloga Društva treba da bude obavljanje lekarskog poziva po standardima i uz poštovanje etike.

Sekretar srpskog lekarskog društva Ivan Stanić istakao je da je to društvo jedno od najstarijih u ovom delu Evrope.

Reforma nastave medicine

Na Medicinskom fakultetu u Beogradu danas je počela dvodnevna konferencija o reformi nastave medicine u Srbiji.

Dekan Medicinskog fakulteta Bogdan Đuričić ukazao je da je reforma studija medicine komplikovana jer se na nju ne odnose samo zakoni univerziteta, već i zakoni iz profesije i drugih oblasti.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević izjavio je "da smo posle deset loših godina ponovo na početku" i da je program reforme "prvi korak ka uspostavljanju visokog nivoa obrazovanja u Srbiji."

Na konferenciji će se sumirati rezultati dosadašnje reforme i razmotriti dalji pravci.

Evropska unija je podržala reformu visokog obrazovanja u Srbiji sa 1,5 miliona evra kroz tri projekta u okviru programa TEMPUS, koji će finansirati nabavku opreme za savremeniju nastavu, putovanja i boravak u partnerske institucije EU, kao i dolazak stručnjaka iz EU u Srbiju.

Sanja Dukić, koordinatorka programa TEMPUS u Srbiji, rekla je da Medicinski fakultet ima dobar pristup u korišćenju fondova tog programa i podstakla ga da ih i dalje koristi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.