Izvor: Blic, 20.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnje oko pet hiljada operacija

Godišnje oko pet hiljada operacija

BEOGRAD - Godišnje 25.000 stanovnika Srbije oboli od malignih oboljenja. Kada se taj broj sabere sa brojem već obolelih pacijenata dobije se 120.000 ljudi koji svake godine zatraže pomoć u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije - saznajemo od dr Slobodana Čikarića, v.d. direktora Instituta.

Prema rečima radnika ove zdravstvene ustanove, Institut ima dva velika problema - manjak prostora i dotrajalost i neupotrebljivost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << većine aparata koji se koriste. Sve mašine koje su Institutu neophodne veoma su skupe. Najveći deo njih je odslužio svoj radni vek. Neke su nabavljene još sedamdesetih godina i nemoguće ih je popraviti jer se rezervni delovi za njih više ne proizvode. Potrebno je kupiti nove, ali svaka od njih košta po nekoliko miliona nemačkih maraka, što budžet Instituta ne može da pokrije.

Svake godine lekari ove ustanove u proseku obave pet hiljada operacija, uprkos tome što funkcioniše samo jedna od četiri operacione sale, kažu u Institutu.

- Lampe i operacioni stolovi, koji se nalaze u tri sale, nabavljeni su još 1972. godine i takvi se više ne proizvode. Srećom, opremu u četvrtoj operacionoj sali smo obnovili relativno skoro. Nedeljno operišemo 40-50 pacijenata, a još toliko njih čeka na operaciju svake nedelje. Uprkos svemu, trudimo se da pacijenti ne ispaštaju zbog svega ovoga, ali je sramota da vrhunski stručnjaci rade u ovako lošim uslovima - kaže za 'Blic' dr Radoman Džodić, načelnik službe hirurgije.

Čak 300 pacijenata dnevno prođe kroz tretman zračenja. Pojedini su tu, na bolničkom lečenju, dok drugi, zbog nedostatka slobodnih mesta u bolnici, svakodnevno dolaze na ambulantni tretman.

- Lekove i reagense koji su nam potrebni, nismo u mogućnosti da nabavimo jer su suviše skupi. Na nove vrste skoro da ne smemo ni da pomislimo zato što samo jedan ciklus takve terapije košta 20.000 nemačkih maraka - kaže direktor dr Čikarić.

Nova uprava Instituta je izračunala da im je za rezervne delove i nove mašine neophodno bar deset miliona maraka. Kako kažu, jedina nada leži u donacijama i stoga su kontaktirali Ministarstvo za zaštitu zdravlja, Crveni krst, ambasade kao i Pravoslavnu crkvu. Pomoć je, za sada, poslala Pravoslavna crkva i Grčka.

Stručnjaci Instituta su, prema rečima uprave, veoma cenjeni u svetu.

- Institut, uprkos svemu, zauzima 26. mesto u svetu i ima sve uslove, osim finansijskih, da ponovo napreduje. Nekada su u Institutu radila samo četiri doktora nauka, a sada ih ima deset puta više. Međutim, ovu je ustanovu poslednjih godina napustilo čak dvadeset stručnjaka, što ova zemlja sebi nije smela da dozvoli - rekao je za 'Blic' dr Slobodan Čikarić, v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

J. Subotić Pomoć patrijarha

- Njegova svetost patrijarh Pavle prvi je koji nam je uputio pomoć. Dobili smo 20.000 dolara na ime popravke skenera, jednog od aparata koji su najvažniji za Institut. Žalosno je to što deo koji treba da se zameni na skeneru košta 60.000 dolara, tako da nemamo dovoljno ni za tu popravku, koja je prva na spisku. Grci su nam poslali pomoć u hrani. Dobili smo 3.500 pilića i 36.000 komada jaja - saznajemo od v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.