Izvor: RTS, 12.Feb.2021, 22:45

Godišinjica bekstva logoraša iz niškog "Crvenog krsta"

Pre 79 godina organizovano je bekstvo iz nacističkog logora "Crveni krst" u Nišu. Istorijski podaci svedoče o bekstu 147 logoraša od kojih je 105 uspelo da pobegne. Grad Niš svakog 12. februara odaje počast žrtvama nacističkog logora.
Pre tačno 44 godine, tada kao srednjoškolka, prvi put je posetila logor zajedno sa svojim ocem Radomirom Biorcem. Sada je iz Novog Pazara došla sa vojom porodicom želeći da se ovaj datum ne zaboravi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ćerka logoraša Radomira Biorca, Snežana Ivanović kaže da je njen otac 12. februar slavio kao svoj rođendan.
"Svi smo tog dana u kući osećali taj njegov život i njegove strahote, kada je smrti gledao u oči i toj njegovoj odluci. Divim se i sad razmišljam kako je imao hrabrosti", dodaje Ivanovićeva.
Radomirov unuk Aleksandar Ivanović napoinje da su te priče od davnina u porodici.
"Naravno, kao mali prvo nisam razumeo, nisam shvatao, tek kad smo u školi učili prve lekcije o tim događajima, postao sam ponosan što je i moj deda je učesnik tih događaja", dodaje Aleksandar.
Prema nekim podacima korz logor je prošlo 30.000 ljudi a 10.000 streljano je na Bubnju. Prvo masovno streljanje dogodilo se kao odmazda za bekstvo 12. februara 1942. godine.
"Ono što se događalo na ovom prostoru se da prilično verno predstaviti posetiocima različitog uzrastnog doba, različite kulture. Tragizam je uvek isti i nivo doživljaja se kod čoveka nije promenio za sve ovo vreme", navodi kutos Nebojša Ozimić.
Grad Niš sa posebnim pijetetom odaje počast svim logorašima – Srbima, Romima, Jevrejima. Memorijalni kompleks poslednjih godina beleži najveću posećenost.
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski napominjeda bi za narednu godinu lokalne vlasti trebalo bi da opredele više sredstava.
"Treba da dobijemo šta je to sve potrebno da se uradi, da se prostor logora oplemeni, jer ovo su autentične zgrade iz tog perioda", kaže Sotirovska.
Logor na Crvenom krstu osnovan je pre 80 godina najpre za privremeni smeštaj ratnih zarobljenika jugoslovenske kraljevske vojske a potom i kao koncentracioni logor za za sve protivnike Trećeg Rajha.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.