Godina primene bolonjskih pravila

Izvor: B92, 13.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina primene bolonjskih pravila

Beograd -- Prošlo je godinu dana od kako se principi Bolonjske deklaracije primenjuju u visokom školstvu, a rezultati nisu dobri.

Rezultati prve generacije studenata na državnim univerzitetima nisu ispunili očekivanja. Posle januarskog ispitnog roka, preliminarna analiza pokazala je da je prolaznost studenata samo 15 odsto, pa bi manjina sakupila 60 bodova neophodnih za prolaz.

Zato je nadležna univerzitetska institucija Konus je u dogovoru sa Ministarstvom prosvete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ove godine dozvolila uslovan upis tako sto je smanjio broj obaveznih poena za prolaz.

"Svako ko minimalno stekne 37 bodova, kao što piše u zakonu, ima pravo da upiše narednu godinu studija", kaže Branko Kovacevic, rektor Beogradskog univerziteta.

"Oni koji su na budžetu, ostaju na budžetu, a oni koji su samofinansirajući, ako skupe bodove, prelaze na budžet bez obzira koliko ih je, da li je to 20 odsto ili više. To je bio osnovni zahtev i to će ove godine izgledati tako", kaže on.

Inače, studiranje po principima Bolonjske deklaracije zahteva novi sistem rada, sličan onom u srednjoj školi. To podrazumeva više vremena provedenog na fakultetu, pisanje seminarskih radova i obavezne kolokvijume.

Oni koji su se tome potpuno prilagodili uspeli su da na vreme sakupe obavezne poene. Međutim, veliki problem jeste i mala prolaznost kod velikog broja profesora državnih univerziteta.

Novine u visokom školstvu, pored studenata, obavezale su i profesore. Trebalo je prilagoditi literaturu, redovno održavati konsultacije i vežbe i pratiti inovacije u struci.

U Studentskoj uniji Srbije kažu da većina profesora nije racionalizovala studijske programe i da je zbog toga mala prolaznost studenata.

"Nažalost, profesori nisu shvatili da je potrebno sve to precizno izmeriti da bi studenti sve to mogli postići", kaže Nemanja Stamenčić iz resora za nastavu Studentske unije.

"Međutim, samo su stari programi podeljeni na pola, dvosemestralni ispiti postali jednosemestralni, broj stranica, način rada, način ispitivanja ostao je isti", kaže on.

"I političke potrebe"

Međutim, bez obzira na to što loša prolaznost nije samo do studenata, smanjen broj potrebnih bodova i mogućnost da studenti prenose ispite u narednu godinu studija na mnogim fakultetina nisu naišli na odobravanje.

Profesor Sima Avramović sa Pravnog fakulteta u Beogradu smatra da će ti ustupci smanjiti motivisanost studenata i dodatno usporiti Bolonjski proces.

"Mi ne možemo na taj način rešavati studentsko nezadovoljstvo. Ja razumem ideju, pritisak studenata, pa onda štrajkovi na Studentskom trgu", kaže on.

"To je trebalo sprečiti, ja razumem političku potrebu, ali kao pravnik ne mogu da stanem iza te odredbe jer je ona kršenje zakona", kaže on.

Tako će uslovni upis mnogim studentima ove godine omogućiti da pređu u narednu školsku godinu, ali će ubrzo morati da se pronađu adekvatna rešenja.

U Rektoratu BU ostavili su mogućnost profesorima i studentima da daju svoje primedbe i sugestije za bolje prilagođavanje Bolonjskoj deklaraciji, a zatim će usaglašen predlog biti predat skupštini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.