Gnevni paori prekinuli licitaciju zemljišta

Izvor: Politika, 25.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gnevni paori prekinuli licitaciju zemljišta

Kikinda – Razgnevljeni paori prekjuče su onemogućili održavanje šestog kruga licitacije za izdavanje 1.100 hektara državne zemlje u zakup, jer tvrde da su obmanuti i prevareni.

Kako smo saznali od ratara koji su prisustvovali tom događaju, na samoj licitaciji su promenjeni uslovi izdavanja državne zemlje u zakup – ratarima je rečeno da treba da unapred plate parcele u koje će ući tek u oktobru, jer ih neki tajkuni ilegalno obrađuju već godinama. Tim tajkunima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ističu, država sada omogućava i da „skinu” rod sa oranica u koje su bespravno ušli.

Na prozivke paora odgovorio je Neđo Berak u ime Poljoprivrednog preduzeća „Jedinstvo” (vlasništvo Kompanije Matijević) doslovno rekavši:

– Ta zemlja je naša već 20 godina.Ja sam je posejao žitom i ni za živu glavu ne izlazim iz nje!

Na iznenađenje poljoprivrednika, ovakav odgovor nije izazvao reakciju prisutnog poljoprivrednog inspektora i predstavnika lokalne samouprave.

– Kako da se izborimo sa tim moćnicima, ako država to ne radi? Iz ministarstva nam stalno sugerišu da ukrupnimo svoje posede, a donose uredbe koje idu naruku isključivo onima koji su pokupovali sve oranice u Vojvodini – kaže za naš list poljoprivrednik iz Kikinde Stojan Padejčev.

– Očigledno je da su parcele zaposednute nelegalno. Kada je „Jedinstvo” privatizovano, novi vlasnik je bio dužan da državnu zemlju vrati, ali ju je umesto toga uzorao i posejao. Resorno ministarstvo je pak naložilo da se u posed izlicitirane zemlje ulazi u oktobru, jer tada počinje ekonomska godina i do tada bi trebalo da budu rešeni svi problemi oko papirologije. Pokušaćemo da sa nadležnima nađemo rešenje u interesu svih – kazao je za „Politiku” predsednik opštinske Komisije za izdavanje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini Ljuban Sredić.

Inače, u kikindskoj opštini do sada je u zakup izdato oko 16.000 hektara zemljišta u državnoj svojini, od toga 6.200 hektara lokalnim poljoprivrednicima, a ostalih 9.800 pravnim licima. Na licitacijama je, kako kažu paori, i ranije bilo problema, ali situacija nikad nije bila ovako „usijana i sramna”.

Silvija Miletin

-----------------------------------------------------------

Oduzetu zemlju obrađuju tajkuni

Pančevo - Savet pančevačkih seniora (SPAS) podržava zahtev „Mreže za restituciju u Srbiji” da se što pre zakonski uredi način povraćaja oduzete imovine, saopšteno je na konferenciji za novinare, čiji je gost bio Nenad Miloradović, jedan od naslednika nekada najimućnije ovdašnje porodice, čiji potomci traže da im se vrati nekadašnja ciglana, oko 55 hektara u Pančevu i 300 hektara poljoprivrednog zemljišta u Banatskom Brestovcu.

Predstavnici SPAS-a smatraju da nema opravdanja da se nekadašnjim vlasnicima ili njihovim naslednicima ne vrati barem poljoprivredno zemljište. Umesto toga, omogućava se da tajkuni od države te parcele uzimaju u arendu, a da potom državi uglavnom ne plaćaju ugovorenu cenu zakupa.

M. Š.

[objavljeno: 26/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.