Izvor: B92, 08.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Globus: Skandalozno izdanje Školskog leksikona u Hrvatskoj

Zagreb -- Veliki školski leksikon u izdanju zagrebačke Školske knjige o Hrvatskoj od 1941.do 1945. manipuliše podacima o žrtvama rata i sadrži skandalozne definicije, upozorio je zagrebački Globus. Pisac Miljenko Jergović ukazao je u testu koji je objavio taj zagrebački list da se u tom leksikonu s punim entuzijazmom uzgaja blajburški mit i da u njemu piše da su u Jasenovcu zatvarani samo politički protivnici koji nisu prihvatili politiku rasnih zakona NDH i da ih je tamo "po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << različitim procenama" pobijeno "na desetke hiljada" ljudi.

U odrednici o Blajburgu, odnosno o novodnim masovnim likvidacijama poraženih kvislinških snaga pominju se "neke procene" o više stotina hiljada žrtava. Zgodno bi bilo čuti da li tu ima preuveličavanja ratnih žrtava ili možda produbljavanja medjunacionalne mržnje i stvaranja atmosfere za moguće osvete, zapitao se Jergović i dodao da su prema leksikonu ustaše bili tek jedna od strana u gradjanskom ratu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.