Globalna saradnja

Izvor: Politika, 04.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Globalna saradnja

Internacionalna konfederacija Udruženja roditelja dece obolele od raka postoji petnaest godina,ima 118 članova i ulaže napor da se svakom obolelom detetu pruži jednaka šansa da preživi

Internacionalna konfederacija Udruženja roditelja dece obolele od raka (ICCCPO) osnovana je pre 15 godina u Španiji. To su učinile roditeljske organizacije iz nekoliko zemalja. Inspirisani entuzijazmom prvog predsednika ICCCPO, osnivači su imali zajedničku viziju: pomoć deci oboleloj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od raka u celom svetu sa jednim jedinim ciljem da se svakom obolelom detetu pruži jednaka šansa da preživi. Vremenom, ovo udruženje je poraslo u snažnu organizaciju, trenutno ima 118 članica i nastavlja da se širi. Ova konfederacija obeležila je petnaest godina postojanja objavljivanjem petnaest priča petnaestoro dece koja su obolela od raka iz petnaest različitih zemalja sa svih kontinenata. I preživeli su. Tako je nastala Knji„ga nade”.

Priče iz ove knjige primeri su hrabrosti, vere i zahvalnosti. Različitim rečima i na različite načine ovi mladi ljudi , bivši pacijenti, govore o iskustvima, borbi protiv bolesti i vremenu nakon lečenja.

U lečenju dečjeg kancera učinjeni su veliki pomaci čak i u siromašnim zemljama, pogotovo u onim u kojima je do pre samo nekoliko godina lečenje raka kod dece bilo gotovo nemoguće.

Roditeljske organizacije, uključujući i Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (Nurdor) iz Srbije, redovno se sastaju na regionalnim i internacionalnim skupovima na kojima razmenom ideja, iskustava i informacija mnogo nauče. Već su naučili kako da uključe i političare u svoje akcije i na koji način da sarađuju sa sistemima zdravstvene zaštite. Naučili su i da aktivno učestvuju i utiču na promene specifičnih prilika u bolnicama za lečenje dece obolele od raka.

Kako je konfederacija postajala snažnija, ukazala se potreba za osnivanjem fondacije za prikupljanje novca – World Child Cancer. Ova neprofitna fondacija osnovana je sa vizijom da ni„jedno dete ne sme da pati” , što je postalo osnovni cilj, kao i finansiranje projekata koji obezbeđuju pomoć zemljama kojima je podrška neophodna.

Mnogo toga još treba da se uradi da bi svako dete obolelo od raka imalo pristup najboljim standardima lečenja i jednaku šansu da preživi ovu strašnu bolest.

-----------------------------------------------------------

Uvek ima nade

Lečenje malignih bolesti bilo bi uspešnije uz adekvatnu psihološku i socijalnu podršku oboleloj deci i njihovim porodicama.

U dnevnom listu „Politika” ovoga meseca imate priliku da pročitate odlomke iz knjige koja objedinjuje više istinitih ispovesti dece koja su prošla put od otkrivanja bolesti preko mukotrpnog lečenja do uspešnog izlečenja i normalnog života. „Knjiga nade” je izdata povodom obeležavanja 15 godina postojanja Internacionalne konfederacije udruženja roditelja dece obolele od raka.

Kupovinom proizvoda robne marke „Premia” u toku februara, u svim prodajnim objektima Delta Maksi grupe poklanjate jedan dinar Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka za realizaciju projekata psihološke i socijalne podrške.

Snežana Prljević

[objavljeno: 05/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.