Glavni problemi uoči početka škole

Izvor: B92, 17.Avg.2010, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavni problemi uoči početka škole

Beograd -- Dva problema uoči nove školske godine: propust u sprovođenju obaveznog predškolskog programa i - ponovo pitanje da li će biti spremni besplatni udžbenici.

Naime, zbog propusta lokalnih saouprava i predškolskih ustanova, preko 2.000 dece nije prošlo obavezne pripreme za upis u školu.

Međutim, kako saznaje B92 u Ministarstvu prosvete, ta deca će 1. septembra zajedno sa svojim vršnjacima ipak krenuti u školu. Na udžbenike za prvi i drugi razred, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji će se deliti besplatno, još će morati da se sačeka.

Grad Beograd je čak odlučio da, pored knjiga za prvi i drugi razred, ove godine podeli i knjige za 14.600 učenika petih razreda.

Deca koja zbog propusta predškolskih ustanova nisu pohađala obavezan pripremni predškolski program će ipak krenuti 1. septembra u školu zajedno sa svojim vršnjacima, saznajemo iz Ministarstva prosvete.

Sa druge strane, udžbenici koji će se besplatno deliti za učenike prvog i drugog razreda još uvek nisu stigli u škole iako do početka školske godine ima još samo 2 nedelje.

Pored knjiga za prvi i drugi razred, ove godine će grad Beograd podeliti knjige za 14.600 đaka petaka. Te knjige će biti finansirane iz gradskog budžeta, a koristiće ih i nekoliko narednih generacija učenika petog razreda osnovnih škola.

Oko 2000 dece nije zavšilo pripemni predškolski program koji je obavezan uslov za upis u školu.

Pomoćnik ministra prosvete Želimir Popov kaže da je bio iznenađen kada je čuo da se to desilo jer su roditelji već godinama u obavezi da upišu decu u pripremni program koji, od prošle godine, traje 9 meseci.

Popov navodi da je taj program besplatan, iako su mediji ovih dana pisali da roditelji nisu imali novca da upišu decu.

On kaže da se za ovaj propust ne može kriviti Ministarstvo, jer je verovatno zakazala saradnja lokalnih samouprava sa predškolskim ustanovama.

Međutim, Popov tvrdi da Ministarstvo neće dozvoliti da ijedno dete ostane neupisano, bilo u predškolsku ustanovu, bilo u prvi razred, ali da je na roditeljima da odluče.

"Mi ćemo ove godine dozvoliti da se roditelji sami opredele. Neka razgovaraju sa predškolskom ustanovom i sa školom, pa neka sami odluče da li će dete ići u predškolski pripremni program ili, ako već ima 6 i po godina, da krene u školu”, rekao je Popov.

"Potpuno ćemo izaći roditeljima u susret ali nećemo dozvoliti da nijedno dete ne bude upisano", naveo je on.

Prema Zakonu o obrazovanju i vaspitanju, ustanovama koje ne pruže detetu predškolski program preti novčana kazna od 30.00 do 500.000 dinara, a roditelji koji bez opravdanog razloga ne upišu dete u taj program čeka kazna od 5.000 do 25.000 dinara.

Besplatni udžbenici do 20. avgusta

Upis dece u škole već par godina prati i priča o udžbenicima koje đaci dobijaju besplatno, ali koji potom ostaju u školi da bi ih i naredne generacije koristile.

Ove godine će biti obezbeđene knjige za prve i druge razrede osnovnih škola, koje bi trebalo da budu dostavljene školama do 20. avgusta, izjavio je Zoran Krstić, pomoćnik ministra prosvete iz Sektora za inspekcijske i nadzorne poslove i školske uprave.

Pored knjiga za prvi i drugi razred, gradska uprava Beograda obezbedila je udžbenike i za peti razred.

Gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić kaže da je grad Beograd odlučio da kupi udžbenike za sve đake petih razreda, nezavisno od toga da li su u pitanju radni ili neradni, odnosno trajni udžbenici.

Todić navodi i da je procedura kupovine udžbenika neradnog karaktera, tačnije onih udžbenika koji ostaju u školi već završena dok je nabavljanje onih koje deca popunjavaju trenutno u toku.

"Kupovina udžbenika za osam predmeta je predviđena za peti razred. U pitanju su srpski jezik, matematika, biologija, geografija, tehničko, likovno, muzičko i istorija”, rekao je Todić.

"Mi ćemo za predmet Srpski jezik kupiti čitanku i gramatiku, za matematiku udžbenik i zbirku zadataka, a za ostalih šest predmeta ćemo kupiti samo udžbenik. U vezi sa tim stavom smo obavestili predsednika Komisije za izbor udžbenika koji nam je dao punu podršku za kupovinu ovih knjiga", kazao je on.

Ideja Gradskog sekretarijata je da po ugledu na zemlje Evropske unije, jedan udžbenik koristi 3 i više generacija.

Na taj način će se pomoći i školama i roditeljima, jer komplet udžbenika za petake košta od 6.500 do 7.500 dinara.

Gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić rekao je ima nešto manje učenika u petom razredu u odnosu na prvi ili drugi, ali da će knjige na kraju dobiti svi petaci, kojih je oko 14.600.

Todić je naveo da će te knjige biti finansirane iz gradskog budžeta, i prema grubim procenama, koštaće grad oko 65 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.