Glamočić: Nećemo dozvoliti upotrebu GMO

Izvor: BKTV News, 30.Nov.2013, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glamočić: Nećemo dozvoliti upotrebu GMO

Gajenje genetski modifikovanih biljaka neće biti dozvoljeno u Srbiji, rekao Dragan Glamočić. Sadašnji Zakon o GMO nije dobar i trebalo bi ga promeniti, naglasio ministar poljoprivrede. U Srbiji imamo meso iz uvoza koje nije genetički modifikovano, rekao je Glamočić.

Ministarstvo poljoprivrede neće dozvoliti gajenje genetički modifikovanih biljaka na teritoriji Srbije, ni upotrebu genetski modifikovanih organizama (GMO) za ishranu ljudi, rekao je u Čačku ministar Dragan >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Glamočić.
Glamočić je rekao novinarima da sadašnji Zakon o GMO nije dobar i da bi da trebalo menjati. “Zakon dozvoljava genetičke modifikacije do 0,9 odsto, a ne naglašava da te modifikacije moraju biti odobrene, zbog čega su moguće eksperimentalne genetičke modifikacije”.
“Zakon je nebezedan za građane i treba da se izmeni”, rekao je Glamočić.
Ministar poljoprivrede je istakao da u Srbiji nema genetički modifikovane hrane za ishranu ljudi.
“U Srbiji imamo meso iz uvoza koje nije genetički modifikovano, ali je to meso životinja koje su bile hranjene genetički modifikovanom sojom. To ne znači i da je meso gentički modifikovano. To meso se u Srbiji uvozilo godinama”, rekao je Glamočić.
Ministar je u Čačku prisustvovao sednici Odbora Skupštine Srbije za poljoprovredu, vodoprivredu i šumarstvo.
Ministar je rekao da su jedna od tema sednice propisi Evropske unije i Svetske trgovinske organizacije o gajanju i prometu GMO.
Sastanak se nastavlja u subotu, a razgovaraće se i o saradnji lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede u stočarstvu, proizvodnji sadnica voća, navodnjavanju i zaštiti od grada.
Pre početka sednice Pokret Dveri, koji je u Skupštini Čačka opoziciona odbornička grupa, priredio je protest ispred zgrade Skpuštine, zahtevajuću zabranu uvoza i upotrebe GMO u Srbiji, uz poštovanje Deklaracije o zabrani upotrebe GMO, koju je lokalna Skupštine donela krajem januara ove godine.
Šef odborničke grupe Dveri Boško Obradović je zatražio da Dveri imaju svog predstavnika na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu, što je i odobreno, te je time polučasovni protest završen.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.