Izvor: B92, 11.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gimnazijalac na dodeli Nobela

Beograd -- Posle skoro pola stoleća, predstavnik iz Srbije će prisustvovati dodeli Nobelove nagrade.

Poziv Nobelovog komiteta dobio je sedamnaestogodišnji Dragomir Milovanović, koji će imati priliku da pred nobelovcima i svetskim akademicima predstavi svoj rad zbog koga je i pozvan. Milovanović je učenik Desete beogradske gimnazije i redovni posetilac Istraživačke stanice u Petnici.

Pažnju stručnjaka Nobelovog komiteta privukao je radom koji istražuje lekovita >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svojstva tri vrste kantariona, koje se koriste u terapiji obolelih od side i raka: "Došao sam do rezultata da dve vrste biljaka sadrže čak tri puta više lekovitih supstanci u odnosu na treću vrstu", kaže Milovanović.

Iako je tradicija da dodeli Nobelove nagrade prisustvuje i 25 mladih naučnika iz celog sveta starosti od 18 do 25 godina, ovoga puta je učinjen presedan. U trenutku kada je Milovanović dobio poziv još uvek imao je 16 godina i tek pre neki dan je napunio 17 godina.

Prema programu, mladi talenti imaće priliku da se upoznaju sa švedskim princezama i akademicima Švedske kraljevske akademije nauka i umetnosti: "Imaću petnaestominutnu prezentaciju svog rada, a pretposlednje veče će svako od nas prezentovati svoje države kroz neki mali skeč, mali šou. Neki miks EXIT-a i gudača, ne znam još, videću".

Dragomir Milovanović navodi da je u njegovom slučaju i Švedska kraljevska akademija učinila ustupak, budući da će zbog materijalnog položaja njegove porodice, akademija obezbediti 50 odsto sredstava za put. Za drugu polovinu, Milovanović se obratio raznim ministarstvima od kojih za sada, kako kaže, nije dobio nikakav odgovor. Planira i organizaciju donatorske večeri. Ulaznica na tom skupu biće novčana podrška za njegovo putovanje u Švedsku.

B92 se zahvaljuje brojnim čitaocima sajta koji su stupili sa nama u kontakt i ponudili pomoć. Informacije o mogućnostima za pružanje pomoći biće dostupne i objavljene u utorak.

U međuvremenu javio se i veliki broj onih koji žele da sponzorišu put u Švedsku, ali Dragomir je samo jedan od mladih naučnika koji su bezbroj puta bezuspešno kucali na vrata mnogih ministarstava.

Dragomir Milovanović kaže da kod nas afirmaciju mogu dobiti samo oni koji su osvojili neku nagradu. Ipak, postoji veliki broj radoznalih učenika, koji svoje ideje ne mogu da sprovedu u praksu. U školi se, kako ističe Dragomir, sve bazira na teoriji, dok prakse, kako dodaje, gotovo i da nema: "Ako vama sticajem okolnosti roditelji, prijatelji, rodbina ne radi na nekom institutu fakulteta, ako nisu asistenti, pomoćnici i sl, vama je jako teško da bilo gde uradite rad."

Jedina svetla tačka u pričama poput Dragomirove je istraživačka stanica Petnica, koja je i u njegovom slučaju jedina pomogla da rad stigne u prave ruke. Međutim, kada se talentovanom učeniku dodeli bilo kakvo priznanje, oko njega se automastki širi krug onih koji žele to i da iskoriste, što objašnjava njegov razredni starešina: "Imate jedan trgovački odnos da skoro svako pokušava da se ugradi i uzme ili delić nematerijalnih stvari koje mu ne pripadaju ili delić materijalnih stvari."

Iako u Srbiji od pre nekoliko meseci postoji fond za mlade talente, na čijem se čelu nalazi premijer Vojislav Koštunica, u Ministarstvu prosvete do danas nisu znali za Dragomira Milovanovića. Kao opravdanje, ističu da su sredstva za mlade talente ograničena i nedovoljna, a da je sve bilo podređeno onima koji su obični i prosečni.

Dragomir Milovanović je, pored građana, već dobio brojne pozive političara i državnih organizacija, koji nude pomoć za njegov put u Švedsku. On međutim i pored toga želi da organizuje donatorsko veče na kome će prezentovati svoj rad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.