Gimnazija će biti duplo više

Izvor: BKTV News, 26.Okt.2012, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gimnazija će biti duplo više

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak ”Strategiju obrazovanja do 2020. godine”, u kojoj su skovani planovi kako da se unapredi obrazovni sistem od vrtića do doktorskih studija.
Ako Strategija ne ostane samo spisak želja, već za osam godina imaćemo 38,5 odsto građana od 30 do 34 godine s diplomom fakulteta, a i drastično će biti punija prosvetna kasa, u koju će se slivati šest, umesto sadašnjih 4,5 odsto BDP.
Tek sada prosvetari će imati mnogo posla da ovaj dokument i primene. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Prema rečima Žarka Obradovića, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, odmah će se preći na realizaciju odredbi strategije:
-Ovaj dokument daje prikaz stanja, ali i ono šta bi trebalo da se promeni. Osnovni cilj je kvalitetno obrazovanje i siguran sam da ćemo ga ostvariti.
Obradović objašnjava da sledi pravljenje akcionog plana za sprovođenje Strategije i da će svaki sledeći zakon da bude usaglašen sa ovim krovnim dokumentom.
Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, smatra da je strategija spisak lepih želja:
”Kako je moguće da za osam godina dupliramo broj gimnazija ili da sve škole rade u jednoj smeni, a sada imamo samo pet odsto takvih škola. Predviđeno je da se poveća broj gimnazijalaca, a smanji broj onih u srednjim stručnim školama, kako bi ih što više išlo na fakultete. A gde će da rade toliki visokoobrazovani?”
Stručnjaci procenjuju da bi prvi efekti Strategije mogli da se vide za tri godine, a najspornije je kako drastično povećati broj visokoobrazovanih.
”Ljudi koji su pisali taj deo strategije detaljno su isplanirali kako će to da se sprovede, a sada nam treba i akcioni plan”, objašnjava prof. dr Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.
Izvor: novosti.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.