Izvor: Blic, 26.Apr.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General 'pao' zbog mita

General 'pao' zbog mita

BEOGRAD - Generalu - pukovniku Živoradu Vujičiću, načelnik Finansijske, donosno Pete uprave Generalštaba Vojske Jugoslavije određen je jednomesečni pritvor zbog sumnje vojnih pravosudnih organa da je primao mito i zloupoterebljavao službeni položaj.

Kako 'Blic' nezvanično saznaje, kod generala Vujičića, koji je bio načelnik Finansijske uprave Generalštaba VJ, nađena je određena količina obeleženog novca koji je primio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao mito što je bilo dovoljno da bude priveden u Vojno tužilaštvo.

Kako se ističe u saopštenju za javnost Vojske Jugoslavije, istražni sudija je 21. aprila saslušao Vujičića u prisusutvu branioca i doneo rešenje o sprovođenju istrage i jednomesečnom pritvoru. To je učinjeno jer , ističe se u saopštenju, postoje posebne okolnosti koje ukazuju da će ometati istragu uticanjem na svedoke, kao i 'zbog bojazni da bi sa slobode mogao da uništi tragove krivičnih dela'.

U daljem toku postupka biće saslušavani svedoci, a naš izvor tvrdi da je vojska imala određena dugovanja koja je zbog nedovoljno sredstava izmirivala parcijalno. Obaveze prema poveriocima ispunjavala je baš uprava čiji je načelnik bio Vujičić, što mu je, ističe naš sagovornik, omogućavalo da bude u poziciji da određuje kada će neko doći na red. Za prekorednu ili 'ubrzanu' isplatu uziman je mito čime je zloupotrebljen položaj.

General Vujičić uhapšen je u petak u svojoj kancelariji koja se nalazi u zgradi 'Yu garant banke'. U vojsci ne žele da komenatrišu hapšenje istićuči da je 'sada sve na vojnim pravosudnim organima', ali napominju da je to u cilju akcije 'otkrivanja slabosti u ovoj upravi', a sve na osnovu odluke saveznog ministar odbrane i inicijative načelnika Generalštaba.

Vujičić je rođen 1946. godine, a završio je srednju vojnu školu i Tehničku akademiju KOV.

Na mesto načelnika finansijske uprave postavljen je 1994. godine, od strane tadašnjeg predsednika SRJ, a na predlog tadašnjeg načelnika GŠ VJ.

Rad Vujičića do sada je ocenjivan odličnim, a poslednju službenu ocenu dao je bivši savezni ministar odbrane Pavle Bulatović. E. B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.