Gazde milioneri, a radnici im gladuju

Izvor: Glas javnosti, 21.Dec.2009, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazde milioneri, a radnici im gladuju

BEOGRAD - Dvanaestodnevna blokada pruge kod Lapova pokazala je kako je u Srbiji moguće da gazda leži na milionima dok njegovi radnici gladuju.

Vlasnici nekih kompanija u Srbiji poseduju imovinu vrednu nekoliko miliona evra, a svojim radnicima ne isplaćuju plate mesecima, čak i godinama i pri tom ne trpe nikakve sankcije.

Naime, najveći dužnici su organizovani kao društva sa ograničenom odgovornošću, što znači da garantuju jedino imovinom preduzeća, koja je, po pravilu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prilično skromna. Zahvaljujući neažurnosti Poreske uprave, prinudna naplata poreza i doprinosa odlaže se godinama, pa kada dug naraste do astronomskog iznosa, koji na desetine puta nadmašuje vrednost imovine, poreznici im „ne mogu ništa“. Stoga radnici svoja prava mogu da traže jedino na ulici, blokadom puteva i pruga ili samospaljivanjem i samosakaćenjem!

Lideri sindikata smatraju da je krajnje vreme da gazde odgovaraju svojom ličnom imovinom, ali i krivično.

Zakoni se ne primenjuju

U Ministarstvu ekonomije, koje je poslednjih dana posredovalo između vlasnika i radnika GIK „1. maj“, objašnjavaju da je ova oblast regulisana Zakonom o obligacionim odnosima i da je to sistemski zakon koji ne bi bilo lako izmeniti.

- Veliki broj radnika je u sličnoj situaciji. Međutim, mi već imamo zakone koji samo moraju da se primenjuju i tu je pravosuđe na potezu. U slučaju „1. maja“ neki ljudi su već dobili presude i naplatu sudskim putem - kažu u Ministarstvu.

Stečaj nepopularan

Nadležni iz Poreske uprave objašnjavali su svoju neažurnost poslednjih godina nedostatkom kadrova, ali i izbegavanjem da se blokira račun i firma otera u stečaj ili likvidira, jer se „tada gubi mogućnost da se bilo šta ubere“.

Branislav Čanak, predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ ističe:

„Pre tačno 20 godina započeta je privatizacija, koja je najveća bruka za ovu zemlju. Ona ne samo što nigde nije toliko dugo trajala (u Rusiji, na primer, ne duže od četiri godine), već nigde nije zabeležen ni toliki lopovluk kao kod nas. A trajala je toliko da bi svak mogao pomalo da ukrade. Ja sam predlagao da uradimo što je uradila Belgija davne 1926. godine, da se zakidanje plata radnicima kažnjava s najmanje dve godine zatvora. Preciznije, na prvom mestu su plate, pa tek onda porezi. Tako nešto trebalo bi uvesti i ovde i sigurno bi zatvori bili puni uglednih biznismena“.

Ranka Savić, predsednica ASNS, smatra da bi trebalo da se uvede neki zakon analogan Zakonu o oduzimanju imovine i da svi privatizacioni špekulanti i kriminalci ostanu bez nekretnina.

- Miša Omega (Milomir Joksimović, vlasnik GIK „1. maj“) je u pravu kad kaže da po zakonu ne može da odgovara svojom imovinom. A mnogo ima takvih Omega u Srbiji. Tako da neko može da ima milijarde i nikom ništa što radnici gladuju. Zato bi i trebala da im se oduzima imovina jer je poznato da je veliki broj privatizacija bio čisto pranje para. Tu imovinu koju bi im oduzeli morali bi da prodaju, a pare isplate najpre radnicima.

LJubisav Orbović, lider SSSS ističe:

„Neko mora da odgovara. Svi koji kupuju firme treba da dostave odgovarajuće garancije, a ne kao sada da ih upropaste, isisaju novac preko ćerki firmi i onda odvedu u stečaj, a radnike na ulicu.

Sve dok srbiju budu vodile ovakovi lopovi i kriminalci kao do sada, tajkuni ne moraju da placaju socijalno i mirovinsko osiguranje, ne moraju da placaju poreze drzavi, ne moraju da po godinu dana isplacuju osobni dohodak. Kad ovo pricam njemcima oni mi kazu pa vi ste zaista lud narod, kako je to moguce. Naravno imaju pravu, i ja se pitam kako je to moguce. Dinkic trazi od taksista fiskalne kase samo da naplati sto vise kako bi imao sto vise da jami. Ja jos nisam cuo za taksistu koji ima jahtu ili bjesna kola. Ovo sto sada radi ova vlast nisu radili ni turci ni hitler, ovo je mnogo strasnije.

A cemu onda zakon o drustvima sa ogranicenom odgovornoscu?? Dajte malo krpite poreznike, cim se plate i porezi ne isplate na vreme op treba da dodju, a nas trkeljisu koji radimo uredno svaki drugi dan. Znaju oni JAKO dobro u koju firmu smeju da udju a u koju ne.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.