Gazdama preti globa i do 800.000 dinara

Izvor: Glas javnosti, 22.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazdama preti globa i do 800.000 dinara

BEOGRAD - Pošto je istekao rok za predaju M4 obrasca, koji sadrži podatke o zaradama i stažu zaposlenih, u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) sastavljaju spisak poslodavaca koji nisu ispunili zakonske obaveze, protiv kojih će fond podneti prekršajne prijave. Za taj prekršaj zakonom su propisane novčane kazne, za poslodavce od 10.000 do 800.000 dinara, a za odgovorno lice u preduzeću između 2.500 i 50.000 dinara.

- Upozoravamo poslodavce da krećemo sa prijavama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << a nije naše da razmišljamo kojom brzinom će sudovi raditi. Naši radnici već prave spiskove, koji sadrže registarski broj poslodavca, naziv i adresu firme, a pravna služba će po njemu podnositi prekršajne prijave - kaže za Glas Milica Danilović, zamenik direktora filijale PIO Beograd.

Do kraja maja u Filijalu Beograd poslodavci su za svoje zaposlene podneli 12.500 prijava, kojima su dokazali da su za oko 520.000 radnika platili doprinose za prethodnu godinu. U Fondu još nisu uspeli da sračunaju koliko je prijava stiglo tokom juna, a nije sračunat ni broj poslodavaca samostalnih delatnosti, koji sami za sebe plaćaju doprinose.

Proteklih godina je gotovo 70 odsto poslodavaca u Srbiji izbegavalo da ispuni ovu obavezu, pa Fond nije bio u mogućnosti da podnese toliki broj prijava. Međutim, sada se situacija popravila i sve više privatnika poštuje zakon.

MAKEDONCI REŠILI PROBLEM

Poreska uprava ima zakonsku obavezu da ukaže na to ko ne uplaćuje doprinose, ali Fond PIO ima „jako lošu vezu sa ovom institucijom“, što poslodavci u Srbiji i te kako koriste. Mnogi radnici zbog toga ispaštaju, pa se postavlja pitanje da li bi to trebalo drugačije urediti ili bi se možda, kao u Poljskoj, moglo formirati nezavisno telo koje kontroliše uplatu doprinosa.

- U Makedoniji poslodavac je u zakonskoj obavezi da svakog meseca podnese pojedinačnu poresku prijavu za svakog zaposlenog fondu za penzijsko osiguranje, čime u svakom momentu ima kontrolu uplata doprinosa, pa je ta uplata skoro 100 odsto - navodi Danilovićeva.

TRAŽE RUPU U ZAKONU

- Postoji zakonska odredba koja poslodavca obavezuje da plati doprinose na najnižu osnovicu osiguranja svojim radnicima, čak i kada ne isplati zarade, pa imamo jako dobar zakon koji štiti radnika, ali je problem u tome što je kontrola veoma slaba i naši poslodavci gledaju da se provuku kad god za to postoji neki način - ukazuje Danilovićeva.

- Do sada smo imali razumevanja zbog teške ekonomske situacije, ali smatramo da je završena privatizacija i neko ko posluje mora da izmiri svoje obaveze. Krajnje je vreme da poslodavci koji nisu ispoštovali zakon zbog toga trpe posledice - ukazuje Danilovićeva.

Iako je 30. april bio zakonski rok za predaju obrasca M4, Fond PIO je rok produžio do kraja juna, pa čak i sada kada se podnose prijave protiv nesavesnih poslodavaca, oni još mogu da izbegnu kazne.

- Ukoliko je gazda platio doprinose, a zbog gužve u filijali ili iz drugog razloga nije stigao da preda dokaz o tome, može nam dostaviti dokaz i mi ćemo povući tužbu - navela je naša sagovornica.

Danilovićeva podseća da se sa donošenjem rešenja o penzionisanju najčešće kasni zbog nepodnošenja pomenutog obrasca, jer Zakon propisuje da se period rada ne može računati kao staž čak i ako je upisan u radnu knjižicu, ukoliko nije plaćen doprinos za penzijsko osiguranje. Istovremeno je pokrenut postupak sređivanja baze osiguranika Fonda, kako oni koji podnose zahtev za penzionisanje ne bi mesecima čekali rešenja.

- Pre nekoliko godina uputili smo dopis direktorima preduzeća, moleći ih da dostave matične brojeve zaposlenih, da izlistaju podatke i utvrde šta je sporno, počev od statusnih promena do prijava osiguranja i prijava M4 - kaže Danilovićeva.

Ona dodaje da su zamolili sve poslodavce da početkom godine dostave spisak onih koji će u toj godine podneti zahtev za penzionisanje, a ukazali su poslodavcima da podsete radnike koji imaju staž u bivšim republikama da na vreme dostave zahtev da im se utvrdi staž.

- Poslodavcima nudimo da od nas preuzmu program kojim mogu da naprave M4 izveštaj na disketi. Prednost toga je što nema unošenja podataka sa papira, pa je manje moguće pogrešiti, a tako se sve i mnogo brže završi. Na taj način sarađujemo sa velikim firmama kao što su Železnice Srbije, Vojska, prosveta... - ističe ona.

Država je svesna da se ne uplaćuju doprinosi, pa je to pokušavala da reši na razne načine, prvo kroz sporazume o konverziji duga, pa do zakonskog uređenja 2005. godine zakonom uredila rešavanje neuplaćenih doprinosa putem povezivanja staža. Taj zakon je dao mogućnost velikom broju zaposlenih da im se utvrdi staž.

- Od 2005. godine do sada veliki broj poslodavaca i dalje ne uplaćuje doprinose, ali se iz godine u godinu povećava broj onih koji tu obavezu shvataju ozbiljno. Mnogi su došli da nas zamole da evidentiramo da su oni „uplatili doprinose, ali još nisu uradili M4“ - kaže Danilovićeva.

Baze podataka u Fondu nisu sređene, pa se ne zna ni koji su se poslodavci ugasili, da li su možda promenili opštinu ili registarski broj firme ni da li im je neki radnik otišao. Zbog te nemarnosti poslodavaca, mnogi radnici tek prilikom penzionisanja shvate da im nisu uplaćivani doprinosi, a Fond ne zna tačan broj osiguranika.

Globa i oglobiti se koriste u Hrvatskoj.

kazna i kazniti u Srbiji. Obratite paznju sta pisete.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.