Gašića zbog bebe zvao anesteziolog, a ne direktor novopazarske bolnice

Izvor: Politika, 08.Apr.2015, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašića zbog bebe zvao anesteziolog, a ne direktor novopazarske bolnice

Kako je kroz zdravstveni sistem inicirana spasilačka akcija koja se završila padom vojnog helikoptera

Poziv ministrima odbrane i zdravlja za pomoć u spasavanju života malog Šahina, kobne večeri 13. marta, nekoliko sati pre udesa helikoptera u blizini aerodroma „Nikola Tesla”, u kojem je izgubljeno sedam života, uputio je anesteziolog novopazarske bolnice dr Nermin Feković, a ne direktor bolnice, tvrdi za „Politiku” prvi čovek ove zdravstvene ustanove dr Mirsad Đerlek.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Zabuna oko toga ko je koga zvao u „lancu” obaveštavanja, usledila je posle tvrdnje ministra odbrane Bratislava Gašića u emisiji Upitnik na RTS-u da ga je o bebi koja se nalazi u sanitetskom vozilu na Ibarskoj magistrali obavestio direktor Opšte bolnice Novi Pazar, kojeg je imenovao kao „direktor Šehović”. Da je dobio poziv od direktora novopazarske bolnice, za „Politiku” je rekao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Međutim, direktor bolnice Mirsad Đerlek, za „Politiku” ističe da on nije zvao ni ministra odbrane, ni ministra zdravlja.

– Tog dana anesteziolog dr Feković je radio u prvoj smeni i on je pružao pomoć bebi koju je porodica Ademović donela zbog zdravstvenih tegoba.  Tokom večeri 13. marta, pošto je pet dana star dečak sanitetom upućen u Kragujevac, vratio se u bolnicu da proveri šta se dešava. Koliko sada znam, on je tada pozvao nadležne u ministarstvima odbrane i zdravlja. Ja sam za to tek juče saznao, ali smatram da dr Feković ništa loše nije učinio: uradio je ono što bih i ja, i što zahteva naš lekarski poziv – pokušao je sve da učini da bi se spasao jedan dečji život – ističe dr Đerlek.

On dodaje da ga je zvao ministar odbrane Bratislav Gašić da mu se izvini zbog greške koja je nastala tokom njegovog gostovanja na RTS-u. Reč je bila, kaže Đerlek, samo o lapsusu, ministar je pogrešno razumeo da je dr Feković direktor bolnice. Inače, dr Fekovića u svojoj izjavi vojnoj komisiji pominje general Predrag Bandić, komandant 204. vazdušne brigade, tvrdeći da ga je sa ovim lekarom povezao ministar odbrane.

 

Mirsad Đerlek, direktor bolnice u Novom Pazaru (Foto Tanjug)

– Mislim da sve to uopšte nije bitno, važno je da su apsolutno svi samo želeli da pomognu da dete što pre bude prebačeno u bolnicu gde bi mu se ukazala pomoć, jer je bilo životno ugroženo – ističe dr Đerlek, dodajući da nije lagao nijednom u prethodna 24 dana kada je tvrdio da nije zvao ni ministra odbrane ni ministra zdravlja kobne večeri 13. marta.

On dodaje da je lično toga dana zvao samo načelnika SUP-a u Novom Pazaru, i to kada je saznao da je sanitetsko vozilo zaglavljeno zbog odrona na Ibarskoj magistrali.

– Zamolio sam ga za pomoć i on mi je kasnije javio da je za raščišćavanje puta potrebno najmanje četiri sata. Dogovorili smo se da ukoliko je moguće, sanitetsko vozilo uz pratnju policije krene preko Jošaničke Banje i Kopaonika put najbliže tercijalne ustanove, a ukoliko je to nemoguće, da se vrati u Novi Pazar. Tokom tog kasnog popodneva, pošto sam imao broj mobilnog telefona kolege Dževada Ljajića, koji se nalazio u sanitetskom vozilu, čuo sam se nekoliko puta sa njim – objašnjava direktor novopazarske bolnice.

Sa dr Ljajićem je, objašnjava naš sagovornik, razgovarao o tome kojim putem da krenu jer je put bio neprohodan, a dete je bilo životno ugroženo.

– Savetovao sam ga da ako krenu preko Jošaničke Banje usput, ukoliko se pokaže potreba za to, pomoć zatraže u nekoj od zdravstvenih stanica na tom putu. Nisam znao za to da će biti angažovan helikopter da im pomogne u spasavanju bebe, a kontakt sa dr Ljajićem izgubio sam nešto posle 20 časova. Pozivao sam njegov broj mobilnog telefona, ali prvo je bio nedostupan, a kasnije je poziv bio preusmeravan i niko se nije javljao – priča dr Đerlek.

Odron koji je zaustavio sanitetsko vozilo na putu prema Kraljevu (Foto Tanjug)

Da je u akciju spasavanja upućen helikopter saznao je, tvrdi naš sagovornik, gledajući televiziju i prateći društvene mreže. Za nesreću je čuo sutradan ujutru.

Zamolili smo i dr Nermina Fekovića, anesteziologa u novopazarskoj bolnici koji je do pre pola godine bio pomoćnik direktora, da nam razjasni koga je tačno zvao u sistemima zdravstva i odbrane te večeri, 13. marta, jer iz transkripta izveštaja vojnih komisija jasno se vidi da je njegov broj mobilnog telefona generalu Bandiću dao baš ministar odbrane, koji je i potvrdio da je razgovarao sa dr Fekovićem.

Ovaj anesteziolog, međutim, juče nije želeo da da izjavu za naš list pozivajući se na preporuku tužilaštva da se ne iznose nikakvi detalji o tragediji dok traje istraga.

Dejana Ivanović

objavljeno: 09.04.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.