Gašić i Šutanovac razmenjivali optužbe

Izvor: Danas, 18.Jun.2015, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić i Šutanovac razmenjivali optužbe

Beograd - Bratislav Gašić , ministar odbrane pozvao je juče poslanike Skupštine Srbije da podrže angažovanje pripadnika Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama UN i EU, jer je to značajan elemenat spoljne politike Srbije i to doprinosi približavanju Srbije članstvu u EU. On je naveo i da će u 19 multinacionalnih operacija ove godine, na 376 pozicija, biti upućeno do 670 pripadnika Vojske Srbije, a da će to iziskivati 1,3 milijarde dinara.

Pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << MUP-a učestvovaće u mirovnim operacijama UN u Liberiji, Haitiju, Kipru i civilnoj misiji EU za upravljanje krizama, a pripadnici Ministarstva odbrane u mirovnim operacijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Kipru, Libanu, u Centralnoafričkoj Republici, u Zapadnoj Sahari, u Republici Mali, u DŽamu i Kašmiru, u Južnom Sudanu, kao i u dve operacije u Sudanu i na Bliskom istoku. Učestvovaće i u misiji EU za obuku bezbednosnih snaga Somalije, vojnoj operaciji pomorskih snaga EU u toj zemlji, zatim u misiji EU za obuku bezbednosnih snaga Malija, vojnoj operaciji EU u Centralnoafričkoj Republici i u vojnoj savetodavnoj misiji EU u toj zemlji.

Pored poslanika vladajuće koalicije i poslanici DS i SDS najavili su juče da će podržati učešće pripadnika Vojske Srbije i MUP-a u multinacionalnim operacijama u 2015. godini, jer je u pitanju dobra tekovina, koja doprinosi ugledu zemlje i jačanju kapaciteta VS. Međutim i jučerašnja sednica, uprkos brojnim slaganjima, nije mogla da prođe bez gromoglasnog neslaganja dvojice ministara odbrane - bivšeg i sadašnjeg. Dragan Šutanovac i Bratislav Gašić ukrstili su mišljenja oko dugovanja namenske industrije, standarda pripadnika VS, ali i oko toga čije su zasluge veće za povećanje broja pripadnika u mirovnim misijama.

Polemiku je inicirao Goran Bogdanović, poslanik SDS, koji je upitao ministra šta Vlada Srbije preduzima povodom stanja u vojnoj industriji, budući da se među najvećim poreskim dužnicima nalaze mnoga preduzeća iz vojnog kompleksa. Ministar odbrane je saopštio da su u pitanju dugovanja koja su nasleđena iz perioda pre 2012.

- Jako sam iznenađen i zabrinut zbog dugovanja koja namenska industrija ima prema budžetu. To su dugovanja koja su fabrike namenske industrije napravile do 2012. godine. Nijedna fabrika namenske industrije u ovom trenutku nije dužna, sem duga koji je napravljen do tada - rekao je Gašić, na šta je Šutanovac reagovao da standard pripadnika VS nikad nije bio niži nego sad.

- Znam ministre da imate potrebu da prikažete svoju veličinu time da optužite prošlost do 2012. godine i da je sve krenulo da cveta vašim dolaskom na tu poziciju, ali nažalost, sami znate da to nije tačno. Urušavanje sistema odbrane upravo je počelo vašim dolaskom na tu poziciju i mislim da standard VS nikada nije bio niži u 21. veku, nego sada, istakao je Šutanovac, a Gašić mu je poručio da su to nasleđene obaveze do 2012, iako razume brigu i za socijalni status pripadnika VS. On je najavio i da će u narednom periodu uslediti i poboljšanje socijalnog statusa pripadnika VS. Gašić je poručio i da od trenutka kada je postao ministar sve fabrike uredno izmiruju svoje obaveze, a da je do početka njegovog mandata "Zastava oružje" dugovala osam milijardi dinara, "Krušik" 1,3 milijarde, "Prva petoletka" 2,1 milijardu, "Milan Blagojević" 275 miliona dinara...

Ministar je naveo i da je matematika jasna i po pitanju povećanja broja pripadnika VS u mirovnim misijama za vreme vlasti SNS, da se taj broj iz godine u godinu povećava, a da je do 2012. godine bilo poslato svega 314 pripadnika. Šutanovac je konstatovao da je povećanje broja pripadnika VS u mirovnim misijama 2013. godine nasleđe iz 2012. godine i čestitao Gašiću na tome.

- Srbiji je džaba što njeni vojnici učestvuju u mirovnim misijama kada na diplomatskom nivou ne postoje oni koji su spremni bar da na vreme saznaju šta se sprema i šta može da se desi, kao što je slučaj sa nacrtom rezolucije Velike Britanije o Srebrenici, naveo je Šutanovac.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.