Izvor: Politika, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gase nas zbog narodne muzike

Neće prekinuti program, već će sačekati da to obave službena lica. – Ne postoji pravo na radio-pirateriju, navode iz RRA

Predstavnici sedam radio-stanica koje na području Beograda program emituju bez dozvola i koje nadležni smatraju piratskim juče su na Trgu Republike u Beogradu organizovali protest zbog najave da će uskoro biti ugašene. Iako im je upućeno rešenje o zabrani rada, radio-stanice "Hit", "Kriket", "Khrlo e romengo", "Balkan" , 24 časa, "OK radio" i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "Glas Crkve" smatraju da su potezi Radiodifuzne agencije i Agencije za telekomunikacije "neustavni i nezakoniti".

U nastojanju da ostanu u etru, ovi emiteri zatražiće, kako kažu, pomoć i od predsednika Republike i političkih stranaka.

Dobrivoje Miloradović, direktor i glavni i odgovorni urednik "Hita", smatra da je simptomatično što je RRA dozvole uskratila baš stanicama koje emituju narodnu muziku uz naznaku da neće dobrovoljno da prekinu program, već će sačekati da to obave službena lica. Uz plakate sa napisima "Za spas srpske pesme" i sličnim, i uz muziku koju emituju na svojim programima, predstavnici ovih emitera pojedinačno su se obratili okupljenima navodeći koje su RTV stanice, po njima, nezakonito stekle nacionalne i beogradske dozvole za rad.

RRA i RATEL su nedavno objavili spisak od 33 radio i šest TV stanica koje se pojavljuju u etru glavnog rada a da nisu dobili čak ni tražili dozvole za tu delatnost na nedavnim konkursima. Jedan broj stanica, nakon upozorenja, povukao se, kao što su, recimo, JAT, Bonton, Golf i neke druge, ali, prema slobodnim procenama, bar polovina sa iste liste i dalje se opire isključenju predajnika.

"Nigde u Evropi, pa ni u Srbiji, ne postoji bilo kakvo pravo na radio-pirateriju i izazivanje haosa u etru. Ako postoje evropski standardi u oblasti radiodifuzije, onda je red u etru, koji podrazumeva pribavljanje dozvole u zakonom propisanoj proceduri, temelj svih ostalih standarda u ovoj važnoj oblasti", saopštila je RRA povodom jučerašnjeg protesta .

RRA i RATEL se neće libiti da protiv pirata upotrebe sva raspoloživa sredstva uz napomenu da "većina stanica koje organizuju simulirane proteste nikada nije ni smela da počne emitovanje programa, jer je zakon još 2002. godine praktično proglasio moratorijum na pokretanje novih radio i TV stanica".

"Kriket market", kako tvrdi RRA, program je počeo da emituje posle ovog roka, dakle, suprotno zakonu i bez ikakve dozvole.

Naglašavajući da se radiodifuzijom "ne mogu na amaterskoj osnovi baviti privatni preduzetnici, vlasnici hipermarketa i ugostiteljskih objekata, već uvežbani profesionalci", RRA u saopštenju podseća da je njihovo gašenje zbog pravnih a ne političkih razloga i dodaju da "niko svoju privatnu borbu za lični interes ne sme da koristi u političke svrhe".

"Bila stanica piratska ili ne, ona ne sme da obmanjuje javnost, da kleveće, da preti i tako ugrožava bezbednost članova Saveta RRA", ocenjeno je u saopštenju.

"Zbog niza kleveta i pretnji izrečenih u programima udruženih beogradskih piratskih stanica i u ličnim kontaktima, pojedinačni članovi Saveta pokrenuće krivične postupke protiv odgovornih pojedinaca", najavljeno je u saopštenju, koje je potpisao zamenik predsednika Saveta RRA Aleksandar Vasić.
M. Petrić

-------------------------------------------------------------------------

UNS podržava protest

Udruženje novinara Srbije saopštilo je juče da podržava protest radio i televizijskih stanica koje nisu dobile dozvole za emitovanje na konkursu RRA i njihove zahteve za što brže okončanje postupaka koji se vode pred Vrhovnim sudom Srbije.

UNS je istovremeno podsetio da ni posle nekoliko meseci od zahteva stručne javnosti RRA nije odgovorila na brojna pitanja u vezi sa procesom donošenja odluka o dodeli frekvencija, čime je narušen princip rada ovog regulatornog tela. "Emiteri koji nisu dobili frekvencije, kao na primer TV Politika i BK Telekom, imaju pravo da zaključe ugovor sa kablovskim distributerima, u čemu niko, pa ni RRA, ne treba da ih onemogućava", ocenio je UNS. "Obrazloženja poput tvrdnje da kablovski distributeri još nemaju licence za rad nisu iskrena, jer se istovremeno ne dovodi u pitanje svakodnevno emitovanje gotovo stotinu domaćih i stranih televizijskih i radio-programa, kroz te iste kablovske sisteme", navodi se u saopštenju.

Ovo udruženje pozvalo je sve nezadovoljene emitere da konkurišu za zajedničke frekvencije i tako nastave da zadovoljavaju posebne interese etničkih, verskih i drugih grupa.
(Tanjug)

[objavljeno: 13.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.