Gas skup, drva i ugalj opet u modi

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 09.Sep.2010, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas skup, drva i ugalj opet u modi

ČAČAK - Čačani koji nisu obuhvaćeni grejanjem iz gradskih toplana, počeli su znatno ranije nego obično da nabavljaju ogrev za zimu. Ugalj i drva kupuju čak i oni koji su se do sada grejali na gas ili struju zbog najavljenog poskupljenja tih energenata.

Sve ponuđene količine brzo se rasprodaju. Kubni metar drva već je poskupeo sa 2.800 na 3.500 dinara. Tona uglja iz Pljevalja košta 11.500 dinara, dok je cena uglja iz kolubarskih kopova i Kostolca oko 6.000 dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
Centralnim grejanjem iz gradskih toplana obuhvaćeno je nešto više od 8.000 stanova. Dva puta toliko stambenih jedinica, najviše porodičnih kuća, greje se u sopstvenoj režiji.

U vreme kada je gas bio jeftin njihovi vlasnici su rado prihvatili novi energent, koji im je preporučen kao ekonomično i ekološki čisto gorivo. Posle ranijih i sada najavljenih poskupljenja, mnogi su se našli u nedoumici šta da rade.

Gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević rekao je da je na gradskom području potpisao oko 10.000 ugovora o priključenju na gasovodnu mrežu, ali da je do sada gas u kuće uvelo samo 4.800 korisnika, od kojih mnogi već razmišljaju da se, bar privremeno, vrate na ugalj i drva.

U protekloj deceniji napravljena je razvodna mreža dužine 450 kilometara, čime je u potpunosti pokriveno gradsko područje, pa je počelo da se razmišlja i o gasifikaciji seoskih naselja Mrčajevci, Slatina i Zablaće.

Građani koji su prvi prihvatili gas platili su najvišu cenu za priključak na mrežu od 960 evra. Gradske vlasti sada obećavaju novim potrošačima gasa, ako ih posle svega bude, podršku sredstvima iz budžeta.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.