GAK „Narodni front” protiv postavljanja v. d. direktora

Izvor: Politika, 03.Okt.2013, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GAK „Narodni front” protiv postavljanja v. d. direktora

Upravni odbor pomerio odluku o izboru novog direktora za 20 dana

Odluka ko će ubuduće voditi Ginekološko-akušersku kliniku „Narodni front”, iako je završen konkurs o izboru direktora ove ustanove, pomerena je za 20 dana. Ovako je odlučila predsednica Upravnog odbora ove ustanove, dr Mima Fazlagić, koja je za „Politiku” rekla da je to uradila zbog loše atmosfere na sednici Upravnog odbora.

– Nismo još ništa odlučili. Osnivač ustanove je Vlada Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i ona može da menja direktora svaki dan, bez obzira na Upravni odbor – kazala je dr Fazlagić.

U GAK „Narodni front”, međutim, juče su predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta ove kuće, kao i članovi Stručnog saveta i Stručnog kolegijuma održali konferenciju za štampu na kojoj su se usprotivili rešenju da se na čelo kuće postavlja vršilac dužnosti direktora, a da se kao obrazloženje navodi situacija koja vlada na klinici i koja nije dobra. Takođe, saopštili su da su dva člana UO izjavila da su dobila „direktivu” od ministarke zdravlja profesorke dr Slavice Đukić-Dejanović, kao i iz kabineta prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da predlože lekarku iz ove ustanove, profesorku dr Snežanu Rakić, za vršioca dužnosti direktora.

Dr Bojan Vasić, predsednik pomenutog sindikata, kazao je da je stav kolektiva da se poštuje zakonska procedura, a ne da se direktori postavljaju „po direktivi” i po političkim pritiscima.

– GAK „Narodni front” je jedna visoko organizovana ustanova i institucija od posebnog značaja. Prošle godine je ovde primljeno 16.000 pacijenata, urađeno 3.000 ginekoloških operacija, 1.700 carskih rezova i rođeno 6.800 beba – naveo je profesor dr Željko Miković.

U Ministarstvu zdravlja za „Politiku” je rečeno da direktive Upravnom odboru nije bilo, ali da je predlog o postavljanju vršioca dužnosti stigao iz ovog resornog ministarstva.

– S obzirom na to da UO na poslednjoj sednici 30. septembra nije postigao saglasnost i nije dao predlog kandidata za novog direktora, Ministarstvo zdravlja je vodeći računa o funkcionisanju ove veoma važne zdravstvene ustanove, kao i zakonitosti rada, predložilo vladi da imenuje vršioca dužnosti direktora koji će posao obavljati do izbora novog direktora – pismeno je saopšteno za „Politiku” iz resornog ministarstva.

Klinika „Narodni front” je u žižu medijske javnosti dospela posle smrti jedne od beba iz blizanačke trudnoće B. B., dok je druga beba rođena u teškom stanju, što se dogodilo 29. jula. Posle prijave roditelja Ministarstvo zdravlja je odredilo da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi obavi kontrola. Epilog ovog slučaja jeste da je Prvom osnovnom tužilaštvu Ministarstvo zdravlja podnelo krivičnu prijavu protiv lekarske Zagorke Milovanović, kao i prekršajnu prijavu zbog lošeg vođenja medicinske dokumentacije.

Jedini komentar za „Politiku” sadašnjeg direktora GAK „Narodni front” profesora dr Dušana Stanojevića, koji je takođe bio jedan od kandidata za direktora, juče je bio da je on proglašen za narodnog neprijatelja.

Iz kabineta Aleksandra Vučića juče nismo uspeli da dobijemo odgovor da li su članovi UO uputili direktivu da se za vršioca dužnosti direktora izabere profesorka Rakić.

O. Popović

objavljeno: 03.10.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.