Fridom haus: Srbija slobodna zemlja za medije

Izvor: Blic, 28.Apr.2010, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fridom haus: Srbija slobodna zemlja za medije

Srbija je ocenjena kao slobodna zemlja kada se radi o slobodi medija u izveštaju nevladine organizacije "Fridom haus" (FH) za 2010. godinu.

Kako je objavljeno na sajtu FH, to znači da je u Srbiji zastupljena klima otvorene političke utakmice, poštovanja građanskih sloboda i nezavisnost medija.

U većini zemalja centralne i istočne Evrope vidan je mali pad u slobodi medija, rezultat je studije HF, u kojoj se navodi i da Rusija i dalje ostaje jedna od najrepresivnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i najopasnijih sredina za medije. Sloboda medija u svetu opala je četvrtu godinu zaredom u 2009, nazadujući u odnosu na ekspanziju nezavisnog novinarstva posle rušenja Berlinskog zida, saopštio je FH, sa sedištem u Vašingtonu.

U izveštaju se navodi da su deset zemalja sa najgorim stanjem kada se radi o slobodi medija Belorusija, Burma, Kuba, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Iran, Libija, Severna Koreja, Turkmenistan i Uzbekistan.

"U tim zemljama, nezavisni mediji ili ne postoje ili jedva mogu da funkcionišu", ističe se u izveštaju objavljenom danas.

Dodaje se da samo jedan od šest ljudi danas živi u zemljama sa slobodnim medijima, a prošle godine je pomak u toj oblasti primećen samo u azijsko-pacifičkom regionu. Najveće pogoršanje u slobodi medija zabeleženo je, kako se ističe, u Latinskoj Americi i u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

"Kada iranska Revolucionarna garda muči novinare, ili komunističke vlasti u Kini zatvore blogera, ili kriminalci u Rusijji ubiju još jednog istraživačkog novinara, to šalje jasnu poruku da svaku osobu koja se u tim zemljama bori za osnovna prava čeka slična sudbina", rekla je izvršna direktorka FH, Dženifer Vindzor.

Karin Karlikar, koja je bila na čelu istraživačkog tima, izjavila je da je dok je poslednjih godina 20. veka primećena ekspanzija u slobodi medija u mnogim oblastima, to promenjeno u 21. veku.

"Nažalost, pozitivne promene primećene u poslednjoj deceniji 20. veka nisu se učvrstile", rekla je Karlikar.

Vlade Kine, Rusije i Venecuele "godinama već sistematski nasrću na ono što je ranije bilo relativno slobodna oblast interneta i informativnih medija", navodi se u izveštaju pod nazivom "Sloboda medija 2010". Dodaje se da je Internet u pomenutim zemljama preplavljen antizapadnjačkim i nacionalističkim stavovima.

Kada se radi o zemljama Bliskog istoka, najveći pad u slobodi medija zabeležen je u Iranu, gde su novinari bili na meti vlasti posle spornih predsedničkih izbora.

Sa druge strane, izveštaj je pokazao da se stanje medija u Izraelu poboljšalo u odnosu na ograničenja uvedena tokom rata u Gazi krajem 2008. i početkom 2009.

Što se tiče Severne i Južne Amerike, najosetniji pad u slobodi medija zabeležen je u Meksiku i Hondurasu, a nezavisni mediji su se suočavali sa teškoćama i u Ekvadoru, Nikaragvi i Venecueli.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FH:Srbija slobodna zemlja za medije

Izvor: B92, 28.Apr.2010

Vašington -- Srbija je ocenjena kao slobodna zemlja kada se radi o slobodi medija u izveštaju nevladine organizacije "Fridom haus" za 2010. godinu... Kako je objavljeno na sajtu FH, to znači da je u Srbiji zastupljena klima otvorene političke utakmice, poštovanja građanskih sloboda i nezavisnost...

Nastavak na B92...

Srbija slobodna za medije

Izvor: RTS, 29.Apr.2010, 09:00

Prvi put posle niza godina, američki "Fridom haus" ocenio da je Srbija slobodna zemlja za medije u kojoj je zastupljena otvorena politička utakmica, poštovanja građanskih sloboda i nezavisnost medija...U godišnjem izveštaju američke nevladine organizacije "Fridom haus" za 2010. godinu Srbija...

Nastavak na RTS...

Fridom haus: Srbija zemlja slobodna za medije

Izvor: EMportal, 29.Apr.2010

Nevladina organizacija Fridom haus Srbiju ocenila kao slobodnu zemlju kad je reč o slobodi medija.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.