Izvor: Politika, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski sve češći u srpskim učionicama

Sporazum o unapređenju nastave francuskog jezika i širenju francuske kulture u Srbiji

Da li će u Beogradu ponovo biti otvorena francusko-srpska škola?

Po svemu sudeći, takva želja postoji i u Francuskoj i u Srbiji. A tome će doprineti i Sporazum o srpsko-francuskoj saradnji na unapređivanju nastave francuskog jezika u našoj zemlji koji su nedavno u sedištu Vlade Srbije potpisali ambasador Francuske u Beogradu Žan-Fransoa Teral i ministar prosvete Srbije profesor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dr Žarko Obradović.

Francusko-srpska škola postojala je zapravo između dva svetska rata u Beogradu. Ideja o osnivanju takve obrazovne ustanove rođena u decembru 1919. godine, kada je Ministarstvo inostranih dela Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca uputilo Ministarstvu prosvete Kraljevine SHS pismo u kojem se navodi da je francuska vlada voljna da o svom trošku ustanovi francusko-srpsku školu u Beogradu. Kako se navodi u katalogu za izložbu koja se ovih dana mogla videti u Pedagoškom muzeju u Beogradu, prvo je 1925. osnovano Francusko zabavište, a ubrzo zatim formirana Francsuko-srpska škola „Sen Žozef” koja je zatvorena početkom maja 1941. godine. Tradiciju te škole na neki način nastavlja Francuska škola u beogradskom naselju Senjak, ali i Osnovna škola „Vladislav Ribnikar” i Treća beogradska gimnazija u kojima postoje dvojezična odeljenja. U njima se nastava drži i na francuskom i na srpskom jeziku. U školi na Senjaku uči se po francuskim planovima i programima, dok se u pomenutoj osmoletki i gimnaziji radi po planovima i programima države Srbije.

Posle Prvog svetskog rata uticaj Francuske na Kraljevinu SHS, a kasnije Jugoslavije, preovlađivao je u gotovo svim segmentima društva – politici, nauci, kulturi, obrazovanju.

Po izbijanju Drugog svetskog rata mnogo toga se izmenilo. Posle tog rata u Srbiji se nameće ruski, a ubrzo zatim prevlast preuzima engleski jezik. Ipak francuski, kao nastavni predmet, nije zaboravljen. I dalje je u Srbiji bio popularan. Tako se sada u našoj zemlji francuski uči u oko 600 osnovnih i srednjih škola, dakle, u svakoj trećoj školi. A kao prvi strani jezik uči se u 50 škola. Da bi se učenje francuskog proširilo i intenziviralo u našoj zemlji nedavno je potpisan i pomenuti sporazum o unapređenju nastave tog jezika kod nas. Dokumentom je definisan okvir aktivnosti na unapređenju nastave francuskog jezika i kulture. Predviđeno je i intenzivnije stručno usavršavanje nastavnika, kao i izdavanje sertifikata koji su u skladu sa evropskim standardima.

Taj sporazum će doprineti i poboljšanju položaja Srbije u Frankofoniji – međunarodnoj organizaciji zemalja koje francuski jezik koriste kao nacionalni, službeni, jezik međunarodne komunikacije ili radni. U toj organizaciji naša zemlja ima status posmatrača od 2005. godine. Ovaj dokument je značajan i za Francusku koja želi da promoviše svoj jezik i protivi se unifikaciji sveta, zalažući se da bude multikulturalan, a time šareniji i bogatiji.

A. Brkić

[objavljeno: 20/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.