Fotografija koja je preživela sve ratove 20. veka

Izvor: Politika, 17.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotografija koja je preživela sve ratove 20. veka

Miodrag P. Joksimović traži potomke vojnika snimljenih u Albaniji 1913. godine

Četiri generacije porodice Joksimović gotovo ceo vek čuvaju fotografiju petorice ratnika, snimljenu 21. jula 1913. godine pored Vezirovog mosta u Albaniji, u pauzi između dve borbe u Drugom balkanskom ratu. Prema rečima Miodraga P. Joksimovića, vlasnika, na fotografiji se nalaze potporučnik Bogosav M. Joksimović, kao i starešine nepoznatih prezimena – potporučnik Borivoje, potporučnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Branko, narednik Periša i komandir čije je ime ostalo nepoznato. Svi su bili ratnici Trećeg bataljona Desetog puka Šumadijske divizije.

Neoštećena fotografija je prošla kroz Drugi balkanski, Prvi svetski rat i granatiranje Beograda i Zemuna, kao i dva bombardovanja glavnog grada tokom Drugog svetskog rata – 6. aprila 1941. i savezničko bombardovanje 16. aprila 1944. godine. Tada ju je, otkopavajući ruševine u okupiranom Beogradu, pored tela svoje majke, sa još nekoliko neoštećenih fotografija pronašao Miodragov otac. Prema rečima Joksimovića, koji je redakciji „Politike” poslao fotografiju, Bogosav M. Joksimović poginuo je na Vasjatu u Albaniji nekoliko meseci nakon slikanja. Neposredno pre pogibije, on je na poleđini fotografije zapisao da je potporučnik Branko poginuo u bici na Drenku, a da je oficir sa dvogledom i belim konjem ranjen u borbama na mostu iza njih.

Zanimljivo je da je fotografija, tokom celog Drugog svetskog rata, čuvana zajedno sa drugim fotografijama i negativima filmova Milana Roglića, ujaka našeg sagovornika, koji je bio fotoreporter beogradskog lista „Pravda” između dva svetska rata i zvanični fotograf vlade Milana Nedića. Fotografija je preživela i rat u Bosni i Hercegovini 1991. godine i bombardovanje NATO-a 1999. godine.

– Komšije sa kojima smo boravili u skloništu prvih dana bombardovanja 1999. bile su ubeđene da smo u kutiji sa fotografijama koju smo uvek držali na oku nosili novac – kaže Joksimović i dodaje da, ako bi se javio neko od potomaka ratnika sa slike, sa zadovoljstvom bi im poklonio po primerak fotografije.

B. Mališ

[objavljeno: 18/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.