Izvor: Blic, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotelja 660.000 dinara

Od 600 izlagača koliko ih učestvuje na Međunarodnom sajmu nameštaja u Beogradu, svaki četvrti dolazi iz inostranstva. Većina izlagača nudi sajamski popust od 10 do 25 odsto, odloženo plaćanje i katalošku prodaju eksponata. Kao i svaki put, i ove godine najveću pažnju posetilaca plene italijanski izlagači ali i eksponati koji nisu dostupni svačijem džepu.



Ukoliko se posetioci odluče za kupovinu, treba da se raspitaju i za uslove plaćanja, jer se osim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za keš ili putem platnih kartica, roba kod većine izlagača može pazariti i na kredit preko banaka sa kojima imaju ugovor. Rokovi za otplatu kredita idu od 6 do čak 72 meseca, a neki izlagači primaju i čekove građana.

Razlike postoje i kod rokova za isporuku nameštaja. Ukoliko imaju traženi artikal na lageru, roba se može isporučiti u roku od dva do nedelju dana, u protivnom na isporuku se čeka od jednog do tri meseca.

Da bi se opremio prosečan stan od 60 kvadrata, koji ima kuhinju, trpezariju, dnevnu, dečju i spavaću sobu, hodnik i kupatilo potrebno je izdvojiti oko 280.000 dinara. U ovu cenu ulaze kuhinjski elementi, trpezarijski sto sa šest stolica, zatim regal, trosed, dvosed, fotelja i stočić za dnevni boravak, petodelni plakar, bračni krevet, dve natkasne, komoda i multi stočić za spavaću sobu, kompletna dečja soba koju čine krevet, ormar, most kreveta i nadogradnja mosta, komoda, vitrina, ormarić i radni sto, zatim predsoblje, i tuš kabina i ormarići za kupatilo sa ogledalom i umivaonikom. U cenu nisu uračunati metalni deo sudopere, madraci za krevete i tehnički aparati.

Naravno, veliku pažnju posetilaca privlači i nameštaj sa cenama koje su daleko iznad običnih i prosečnih. U Hali 1 je izložen najskuplji nameštaj. Firma „Natuci" nudi kožnu fotelju na sklapanje i rasklapanje sa senzorskim pogonom za 2.317 evra. Uz nju ide kožni trosed po ceni od 4.481, obična fotelja za 1.917 i sto za dnevni boravak za 564 evra. Trpezarija po ceni od 5.020 evra može se pazariti na štandu „Dralonija", dok za prelep baštenski sto sa šest stolica na „Bibisovom" štandu uz popust od čak 40 odsto treba izdvojiti čitavih 94.810 dinara.

Na štandu italijanske kuće „FLB legoće" kompozicija za dnevni boravak košta 4.800, a kožna garnitura 5.800 evra, dok za masažne fotelje kuće „Arkus" treba izdvojiti do 8.500 evra. „Tempur" madrac dimenzija 80 x 200 košta 74.250, madrac srednje veličine je 102.500, dok najveći, dimenzija 200x200x20 staje 224.700 dinara. Inetersantne ali i skupe dečje sobe nudi „Intelios". Soba za dečake u znaku „ferarija" ovde staje 1.361, a za devojčice u lila boji 1.615,51 evro.

Cena ulaznice

Eksponati su izloženi na 40.000 kvadrata i mogu se videti svakoga dana od 10 do 19 časova, osim u nedelju 18. novembra kada se Sajam u 17 sati zatvara. Cena karte je 250, grupne posete se naplaćuju 150, a sat vremena parkinga je 100 dinara.

Dolazi IKEA

Ministar trgovine i usluga u Vladi Republike Srbije Predrag Bubalo izjavio je posle razgovora sa delegacijom „Ikea grupe" da će ova kompanija ući na tržište Srbije otvaranjem velikog prodajnog centra u Beogradu, a zatim i u drugim većim gradovima u Srbiji.

Obostrano je ocenjeno da postoje realni uslovi za ovu značajnu investiciju u Srbiju i da bi dolazak „Ikea grupe" potvrdio položaj Srbije kao investicione destinacije i doprineo dolasku drugih velikih multinacionalnih kompanija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.