Formiran Odbor za podizanje spomenika Đinđiću u Beogradu

Izvor: RTS, 08.Jun.2016, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formiran Odbor za podizanje spomenika Đinđiću u Beogradu

Skupština grada Beograda odlučila je o formiranju Odbora za podizanje spomen obeležja ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću.
Odluka je doneta velikom većinom, sa jednim glasom protiv.
Gradsko veće Grada Beograda uputilo je ranije danas po hitnom postupku odbornicima gradskog parlamenta predlog o formiranju Odbora o podizanju spomen obeležja Đinđiću.
Na čelu Odbora nalazi se dekan Fakulteta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << političkih nauka Dragan Simić, a među članovima su i dekan Filizofskog fakulteta u Beogradu Vojislav Jelić, vajar Svetislav Arsić Basara, dramski pisac Dušan Kovačević, gradski menadžer Goran Vesić, savetnik Predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić….
Gradski menadžer je tokom izlaganja na sednici Skupštine rekao da podizanje spomenika Zoranu Đinđiću predstavlja civilizacijski iskorak.
Vesić je podsetio da je budući premijer Aleksandar Vučić predložio da Beograd na 15 godina od ubistva premijera Đinđića, 12. marta 2018. dobije njegov spomenik.
Dodao je da će spomenik biti podignut u blizini mesta gde je živeo Zoran Đinđiću, kod Filozofskog fakulteta u Vasinoj ulici, i dodao da za to postoji podrška njegove porodice.
Šef odborničke grupe DS Balša Božović rekao je pre početka sednice Skupštine grada da će ta partija podržati predlog za formiranje Odbora za podizanje spomen obeležja Đinđiću.
Božović je novinarima u parlamentu rekao da Đinđić zaslužuje spomenik u Beogradu i podsetio da ta inicijativa nije nova, da su demokrate to započele odlukom donetom 25. juna 2013. kao i da je motiv vlasti za to "pranje biografija Aleksandra Vučića i njegovog okruženja".
Odbornici su takođe usvojili predloge rešenja da na Novom Beogradu dve ulice ponesu imena Maršala Tolbuhina i generala Ždanova, kao i o predlog da Konfučije dobije spomenik u prestonici.
Takođe, većina odbornika je podržala predlog da Novi Beograd dobije Trg preijateljstva Srbije i Kine i Konfučijevu ulicu, Voždovac Bulevar patrijarha Germana, a Čukarica Ulicu Endija Vorhola.
Osim toga, doneta je odluka i o podizanju spomenika Žambilu Žabajevu, kazahstanskom nacionalnom pesniku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.