Izvor: RTS, 30.Jun.2022, 19:57

Fond za nauku predstavio dva nova projekta

Fond za nauku Republike Srbije predstavio je dva nova programa za finansiranje naučno-istraživačkih projekata u našoj zemlji. Ukupna vrednost je 28 i po miliona evra.
Novi program "Prizma" realizuje se kroz šest podprograma iz svih naučnih oblasti, sa akcentom na veštačku inteligenciju i biotehnologiju koji su nacionalni prioriteti.

Drugi, "Zeleni" program pružiće podršku naučnicima da realizuju istraživanja koja utiču na smanjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zagađenja životne sredine. Budžet programa "Prizma" iznosi 25 miliona, a "Zelenog programa" 3,5 miliona evra.
"Želim da vam kažem da kao neko ko prati naučno-istražicački rad i kao neko ko navija za našu nauku i naše naučnike, mi smo zaista svedoci velikog napretka, velikih rezultata i velikog značaja koji naša nauku već sada daje za naše društvo i zemlju", napomenula je Milica Đurić Jovičić, direktorka Fonda za Nauku Republike Srbije.
Podrška Evropske unije ogleda se kroz ulaganje u naučno-istraživačke delatnosti kako bi se ublažile posledice klimatskih promena.
"Imamo odgovornost da pronađemo nova rešenja da naše ekonomije nastave da se razvijaju u korist građana, dok istovremeno čuvamo prirodu", kaže Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.
Fond za nauku naglašava nepristrasan izbor projekata koji se finansiraju, jer svi kandidati prolaze kroz dva kruga selekcije.
"Mi se zaista trudimo i to je video Unesko pa smo na listi Uneskovoj na petnaestom mesto od svih zemalja u svetu po ulaganju u naučnu infrastrukturu po pokazateljima iz prošle godine", rekla je prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Briga o zaštiti prirode je izazov za celo društvo, pa će se sve više podržavati projekti za zaštitu životne sredine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.