Folić: Zameniće me Marko Stojčić

Izvor: RTS, 24.Feb.2019, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Folić: Zameniće me Marko Stojčić

Dosadašnji gradski arhitekta i gradski urbanista Milutin Folić saopštio je da se neće kandidovati za novi mandat, navodeći da će ga na toj funkciji zameniti arhitekta Marko Stojčić.
"Posle skoro pet godina koliko sam proveo na javnim funkcijama u gradu Beogradu obavljajući dužnosti gradskog arhitekte i gradskog urbaniste doneo sam odluku da se ne kandidujem za novi mandat", rekao je Folić u izjavi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za Tanjug.
On je dodao da je ovu odluku doneo i saopštio svojim saradnicima u Skupštini grada Beograda oko Nove godine, ali su se, kako je naveo, dogovorili da je ozvaniče neposredno pre održavanja prve naredne sednice Skupštine grada Beograda.
"Sednica se održava sutra tako da sam odlučio da odluku objavim danas", objasnio je Folić. 
On je dodao da će ga na funkciji gradskog arhitekte i gradskog urbanista zameniti Marko Stojčić, za kojeg je rekao da je odličan izbor za gradskog urbanistu, jer je "izuzetan arhitekta, ali i dobar čovek".
"To mogu da kažem jer smo zajedno radili prethodnih pet godina i bio je moj najbliži saradnik i zamenik", rekao je Folić.
Zajedno su, kako je istakao, postavili strategiju razvoja grada i usvojili preko 200 planova detaljne regulacije što je, napomenuo je, četiri puta više nego što je prethodna vlast usvojila za isti period.
"Marko je upoznat sa svim gradskim projektima, njegovim izborom je obezbeđen kontinuitet i takva praksa bi trebalo da postojii u drugim važnim državnim insititucijama", poručio je Folić.
"Ostajem na raspolaganju" 
Folić je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci na ukazanom poverenju i prilici da vodi urbanizam glavnog grada Srbije i da na taj način da svoj doprinos da Beograd ponovo postane prestonica regiona, kao što je to bio pre devedesetih godina prošlog veka.
"Ostajem na raspolaganju svom gradu za sve projekte koji znače uređenje grada, modernizaciju i podizanje nivoa kvaliteta života. Beograd ima sjajan tim koji ga vodi i naš grad ima odličnu perspektivu za dalji razvoj", rekao je Folić.
On je tom prilikom istakao i da je točak investicija koji je pokrenut napravio od Beograda veliko gradiliste.
"Jedan za drugim nižu se veliki infrastrukturni projekti, privatne investicije, ali i važni projekti uređenja grada", rekao je Folić.
On je dodao da je temelj za razvoj grada postavljen usvajanjem dva najvažnija strateška dokumenta: Strategije razvoja grada i novog Generalnog urbanističkog plana.
"Kroz ova dva dokumenta postavljene su glavne smernice daljeg urbanog razvoja: izmeštanje industrije iz centra grada i korišćenje tih područja za gradnju kompaktnih gradskih celina, silazak na reke koje su naš najveći neiskorišćeni potencijal i promena hijerarhije u saobraćaju u korist pešaka, biciklista i javnog gradskog prevoza", istakao je Folić.
Ukazao je i da je Beograd na Vodi samo prvi u nizu velikih projekata koji prati ove strateške odrednice.
Kako je najavio, za njim će slediti Blok 18, Ada Huja, Brodogradilište, Makiško Polje, Luka Beograd, Industrija Beko, Marina Dorćol, područje pored Šećerane i dr.
Folić je dodao da je ponosan i na to što je posle 30 godina pokrenuto pitanje rešavanja problema sa divljom gradnjom dodajući da se nada "za dobro Beograda" da će ona biti potpuno iskorenjena.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd menja glavnog arhitektu

Izvor: Mondo, 24.Feb.2019

Dosadašnji glavni gradski arhitekta i urbanista, Milutin Folić saopštio je danas da se neće kandidovati za novi mandat, navodeći da će ga na toj funkciji zameniti arhitekta Marko Stojčić...Foto: MONDO/Stefan Stojanović.."Posle skoro pet godina koliko sam proveo na javnim funkcijama u gradu Beogradu...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.