Izvor: B92, 20.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finski vojnici pročitali tradicionalnu Deklaraciju mira

Lipljan -- Stotinak kosovskih Albanaca i desetak Srba okupilo se u subotu na gradskoj pijaci u Lipljanu gde su vojnici finskog bataljona Kfora, treću godinu za redom, pročitali "Deklaraciju mira i tolerancije". Tekst koji građane Kosova uoči božićnih i novogodišnjih praznika poziva na mir i susedski suživot pročitao je komandant bataljona, potpukovnik Vesa Kangasmaki, a okupljenima su se obratili i predstavnici lokalne islamske i katoličke zajednice. "Neka uz božju pomoć od danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << među nama zavlada vreme mira i tolerancije. Nadamo se i očekujemo da će svako od nas iskoristiti to vreme i po svojoj savesti učiniti sve da se toliko sadržajna i značajna reč - mir - učvrsti i zaživi među nama", stoji u poruci.

Deca koja su prisustvovala dobila su poklone od Deda Mraza. U bivšoj finskoj prestonici, Turku, svakog Božića čita se "Deklaracija mira", pa je finski bataljon Kfora zbog te tradicije 2000. godine počeo da u Lipljanu čita "Deklaraciju mira i tolerancije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.