Filmovi na velikom platnu

Izvor: Glas javnosti, 07.Nov.2009, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmovi na velikom platnu

KIKINDA - Više od petnaest godina zapušten objekat iza zgrade Radio Kikinde koji je građen za televizijski studio konačno bi mogao da postane sala za koncerte, pozorišne i filmske projekcije. Zamenik predsednika opštine Kikinda Miloš Latinović predstavio je ideju da se u dvospratnicu, čiji su jedini stanari godinama bili golubovi, usele glumci i muzičari.

- Ova sala mogla bi da, posle uređenja, postane mesto u kome bi Kikinđani ponovo mogli da gledaju filmove na velikom platnu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << I Radoslav Zelenović, direktor Kinoteke, izrazio je spremnost da nam pomogne. Projekat za adaptaciju tog prostora je završen. Sledi potraga za donacijama jer je ideja da se taj posao ne finansira iz budžeta - objašnjava Latinović.

Kineska prodavnica

Poslednjem filmske projekcije zamrle su 2005. godine kada je čuveni bioskop „Zvezda“ otišao u stečaj. Dve godine kasnije na trećoj javnoj licitaciji „Zvezdu „ je kupio biznismen iz Bačke Topole. Iako je bilo najava da će se deo oronule zgrade pretvoriti u bioskop do toga nije došlo. Jedno vreme u tom prostoru nalazila se kineska prodavnica, a od nedavno nekadašnja bioskopska sala preuređena je u supermarket.

Kako je navedeno, troškovi za prvu fazu rekonstrukcije zgrade, u kojoj bi sala kapaciteta 500 do 600 mesta stavljena u funkciju, iznosili bi oko deset miliona dinara. Planirano je da se zgrada sređuje korak po korak u skladu sa finansijama. Na spratu postoji sedam kancelarija, kao i još jedna manja sala koja je prikladna za održavanje književnih večeri ili nekih drugih skupova.

Latinović smatra da je kranje vreme da se ova zgrada, kao i drugi objekti koje krnji zub vremena, konačno stave u funkciju.

- Najavljena adaptacija zgrade namenjena za TV studio u multifunkcionalnu salu u kojoj bi se, pored ostalog, prikazivali filmovi pokušaj je da Kikinđanima vratimo ono što su sticajem okolnosti izgubili a to je bioskop-kaže Latinović.

On je istakao da je neophodno da se ova ideja što pre pretoči u stvarnost.

- Organizatori osmog memorijalnog džez i bluz festivala našli su se na slatkim mukama. Za nastup najslavnije svetska bluzerke Ane Popović potražuje se 800 karata, ali je problem što sala Narodnog pozorišta u kojoj će se krajem novembra održati festival može da primi maksimalno 400 posetilaca. Prostor u ovoj zgradi koji i imao montažnu binu bio bi idealan za održavanje koncerata ali i pozorišnih predstava i bioskopskih projekcija-ukazuje Latinović.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.