Filaret u bolnici, dozvoljen mu ulazak u Crnu Goru

Izvor: Politika, 09.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filaret u bolnici, dozvoljen mu ulazak u Crnu Goru

Crnogorsko rukovodstvo odlučilo je da dozvoli episkopu mileševskom Filaretu da, pod nadzorom, uđe na teritoriju Crne Gore radi vršenja verskih obreda, pošto je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja prebačen, u noći između subote i nedelje, u prijepoljsku bolnicu i nalazi se van životne opasnosti. Odluku o "nadziranom ulasku" episkopa Filareta u Crnu Goru saopštio je crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen, nakon susreta sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem, koji je juče ujutru >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iznenada došao u posetu crnogorskom kolegi u Podgoricu, svega jedan dan pošto je Roćen boravio u Beogradu, izveštava agencija Tanjug.

– Polazeći od interesa građana Crne Gore i njihovih verskih osećanja, doneli smo odluku da odobrimo ulazak episkopa Filareta u Crnu Goru – rekao je Roćen na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatije.

On je kazao da je takvoj odluci Crne Gore znatno doprineo nedavni razgovor predsednika Srbije Borisa Tadića i Crne Gore Filipa Vujanovića, dodavši da se nada da Crna Gora očekuje razumevanje Evropske unije i Haškog tribunala zbog te odluke i da veruje da neće snositi nikakve posledice

Posle iznenadnog pogoršanja zdravlja episkopa mileševskog, koji je 11 dana štrajkovao glađu na srpsko-crnogorskom graničnom prelazu Ranča kod Prijepolja iz protesta jer su ga crnogorske vlasti, u četiri navrata tokom avgusta, onemogućile da obavlja episkopsku dužnost na delu eparhije koji se nalazi na teritoriji te države, jer je osumnjičen za pomaganje haškim beguncima, Sinod SPC je pozvao episkopa Filareta da prekine štrajk glađu.

– Najvažnije je vladičino zdravlje. Mora se učiniti sve da se otklone svi tragovi oko njegovog vida borbe za svoja prava i prava srpskog naroda – rekao je episkop Budimsko-nikšićke eparhije Joanikije našem dopisniku iz Prijepolja Milanu Radoviću, pošto je u nedelju, jedan sat posle ponoći, kolima hitne pomoći, episkop Filaret prebačen na Interno odeljenje Opšte bolnice u Prijepolju.

Ministar vera Srbije Radomir Naumov ocenio je da je crnogorsko rukovodstvo trebalo još mnogo ranije da donese odluku i dozvoli vladici Filaretu ulazak na teritoriju te države i da nije bilo potrebno da se dovede u pitanje život našeg crkvenog velikodostojnika.

Srpski ministar za infrastrukturu Velimir Ilić ocenio je juče Tanjugu da ujdurma oko zabrane ulaska vladici mileševskom Filaretu u Crnu Goru ima političku pozadinu i da predstavlja atak na Srpsku pravoslavnu crkvu i njeno sveštenstvo u Crnoj Gori.

"Kada sam bio na Jabuci, u poseti vladici Filaretu, sveštenici su mi ispričali da su vrbovani da za novac napuste SPC i pređu u nepriznatu Crnogorsku pravoslavnu crkvu", rekao je Ilić dodajući da neki u Crnoj Gori jednostavno ne žele da budu pod Srpskom pravoslavnom crkvom i patrijarhom Pavlom i zato je formirana nepriznata CPC.

On je napomenuo da to što je vladika Filaret prebačen u bolnicu ništa ne menja u pogledu održavanja mitinga zakazanog za ponedeljak na Jabuci.

"Dogovoreno je da se deo zemljišta prevede na SPC i da se, na mestu gde je vladika 11 dana štrajkovao glađu, u ponedeljak postavi kamen temeljac za izgradnju hrama gde će se okupljati naši vernici i gde srpski vladika može da služi", najavio je ministar Ilić.

Srpski premijer Vojislav Koštunica zatražio je od Brisela da pomogne u razrešenju "slučaja Filaret", dok je Podgorica u vezi s tim "slučajem", zatražila zvanično tumačenje evropskih institucija.
A. A.

--------------------------------------------------------------------------

Episkop prekinuo štrajk glađu

Episkop mileševski Filaret primio je poziv Sinoda i savet patrijarha Pavla i odustao od daljeg protesta zbog zabrane prelaska u Crnu Goru, ograničenja slobode kretanja i obavljanja pastirske dužnosti, saopštila je juče Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

U saopštenju se navodi da je episkop Filaret na lečenju u prijepoljskoj bolnici.
Fonet

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.