„Fijat” pod ručnom vozi „Zastavu”

Izvor: Politika, 13.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Fijat” pod ručnom vozi „Zastavu”

Kancelarije za italijanske menadžere se kreče i uređuju, iz hala se iznose stare mašine, ali robotizovane linije na koje se u Kragujevcu čeka još su u nekom od „Fijatovih” pogona u Italiji i Poljskoj

Kragujevac – Od 29. septembra, kada je potpisivan ugovor sa „Fijatom", prošlo je dva i po meseca, ali u „Zastavi" i dalje nema krupnijih zahvata na osnovu kojih bi se videlo da je nova firma „Fijat automobili Srbija", bar formalno, počela >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da funkcioniše. Kancelarije se kreče i pripremaju za dolazak italijanskih menadžera, ali iz Torina još ne stižu naznake kada će se oni u njih useliti. Do sada je iz hala izmešten neznatan deo starih mašina, a robotizovane linije na koje se čeka još su u nekom od „Fijatovih" pogona u Italiji i Poljskoj. Skupština grada tek ovih dana usvaja prostorni plan za „Zastavu" i novi raspored fabrika, iako je Memorandum o razumevanju sa italijanskom kompanijom potpisan još 6. maja.

Nakon što se oko 1.000 radnika „Zastava automobila" izjasnilo za neku od opcija socijalnog programa vlade, u fabrici je ostalo oko 2.800 zainteresovanih za angažman u novom preduzeću. Njih, međutim, niko još nije pozvao na razgovor, a najavljeno je da će anketiranje krenuti početkom sedmice koja je za nama.

Proizvodnja „domaćeg programa" ugašena je pre mesec dana, pa radnici, iako redovno odlaze na posao, nemaju šta da rade. Naročite nervoze, ipak, nema, budući da je vlada obećala da će subvencionisati njihova primanja (u proseku oko 25.000 dinara), sve dok ih „Fijat" ne uposli. (Država je, podsetimo, od 2001. u kragujevačku fabriku po raznim osnovama „upumpala" oko 12 milijardi dinara.)

Na osnovu ugovora, „Fijat" treba da primi 2.433 radnika, ali je nejasno dokad taj posao treba da se završi. Predsednik „Zastavinog" Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović nam kaže da ne veruje da će do kraja godine biti uposlena prva grupa od 1.000 radnika. Vremena je, kaže, ostalo malo, a u izjavi za „Politiku" navodi da ih do sada niko nije obavestio kada će „Fijat" početi pomenuto anketiranje, koje je bilo najavljeno nakon okončanja izjašnjavanja o socijalnom programu, odnosno posle 25. novembra.

Radnike kragujevačke fabrike automobila, prema Mihajlovićevim rečima, posebno je zabrinula nedavna izjava potpredsednika „Fijata" Serđa Markionea, koji je rekao da italijanski proizvođač automobila „mora da pronađe strateškog partnera, jer je isuviše mali da bi preživeo tekuću ekonomsku krizu".

– Šta ako oni ne budu u stanju da ispune svoje obaveze, pre svega finansijske – pita se Mihajlović.

„Fijat" je do sada, podsetimo, uplatio samo manju sumu novca neophodnu za registraciju novog preduzeća, ali na uplatu 200 miliona evra osnivačkog uloga još uvek se čeka. Krajnji rok je 31. mart 2009. godine. U Samostalnom sindikatu „Zastave" smatraju da do tada ne treba prodavati staru opremu i proizvodne linije, odnosno da ih, za svaki slučaj, treba sačuvati.

Mnoge dileme i nedoumice bile bi razjašnjenje kada bi se menadžment „Fijata" izjasnio koji auto namerava da pravi u Kragujevcu, ali o tome se u ovoj kompaniji još uvek ćuti. Uoči potpisivanja ugovora, nagovešteno je da će naziv i tehničke karakteristike novog modela biti saopšteni mesec dana pre premijere, odnosno krajem 2009.

O stepenu tajnosti ove informacije govori i predočeni ugovor sa „Fijatom". Vlada ga jeste objavila na svom sajtu, ali stranice na kojima je trebalo pročitati šta će Italijani praviti u Kragujevcu bile su, kako je navedeno, „u izradi".

Brane Kartalović

[objavljeno: 13/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.