„Fijat“ ‘oće, al’ko zna kad će

Izvor: Glas javnosti, 21.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Fijat“ ‘oće, al’ko zna kad će

KRAGUJEVAC - Predsednik države Boris Tadić je potvrdio, ono što je Glas javnosti u nekoliko navrata objavio: „otvoreno treba reći, da sve nije divno i krasno i da „Fijat“ odlaže investiciju za nekih deset meseci“.

Javnost Srbije sada opet pita: Dinkiću, šta sada? Obećanje kojim je ZES prvi put pobedio radikale u Šumadiji ispade „ludom radovanje“... I nemoj sada da se iko više poziva na ekonomsku krizu i recesiju...

Nije sve „divno i krasno“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Sindikat „Zastava automobila“ je u šoku posle predsednikove izjave. Prvi su reagovali na pravi način i u otvorenom pismu traže od Tadića hitan prijem delegacije menadžmenta, kako bi se alternativnim programima sačuvala fabrika i 133 preduzeća iz „Zastavine“ kooperacije.

- „Fijat“ ne odustaje od projekta „Fijat Srbija“, ali očigledno je da se investicija odlaže za nekih deset meseci. Treba biti krajnje realan. Vidim ovih dana najavu proizvodnje 50.000, 100.000 punta, i sve je divno i krasno. A nije, i građanima to treba reći - izjavio je Tadić, preksinoć gostujući na B 92, u emisiji „Poligraf“.

ISTERALI SINDIKALCA SA TESTIRANJA

Predsednik ASNS u „Zastavi“ Slavoljub Đoković saopštio je juče, da je brutalno izbačen sa testiranja „Zastavinih“ radnika koje za potrebe „Fijata“ organizuje agencija CHL, samo zato što je tražio pojašnjenja o tipu testa. Đoković je optužio CHL da se po kriterijumima „dugih prstiju“ na drugi deo testa pozivaju samo radnici bliski poslovodstvu. U ime ASNS on je zatražio da se prekine sa testiranjem radnika, jer, kako je naveo, ono nije predviđeno našim Zakonom o radu prilikom zapošljavanja, i pozvao sve radnike koji nisu prošli na testu, da tuže Vladu Srbije i „Zastavino“ rukovodstvo.

Da ova priča nije pogubna za egzistenciju hiljada porodica, bila bi smešna! Zastava je prestala sa prozvodnjom "juga", eliminisala sebe sa svog tržišta, i zauzvrat dobila obećanja, odnosno - ništa! Na tom obećanju ZES je dobio vlast. Lakrdija! Ne mogu da ne uporedim ponašanje ministra Dinkića i dela rusofobične/srbofobične domaće javnosti u dva uporedna slučaja: Gasni sporazum sa Rusima i "posao Fijat-Zastava". Od Rusa su podozrivo i potcenjivački tražene super-ekstra-ultra-turbo-specijalne garancije, pištalo se kao sinja kukavica kako je NIS dat budzašto, plakalo se i naricalo nad poklanjanjem "vojvođanske" imovine, laprdalo o tome da su nas Rusi "opet izdali" (?) i sl. Italijanima i "Fijatu" se, nasuprot, veruje na reč, na toj reči se prestaje sa proizvodnjom domaćeg vozila, niko ne komentariše krajnje nepovoljne uslove Sporazuma za Srbiju, itd. Sve sa Italijanima je bajno i krasno, oni nas neupitno vole, pomažu i shvataju, samo što evo nisu stigli i doneli lovu, pokrenuli proizvodnju... Čak i sada, kada je i pticama na granama jasno da latini neće doći, u javnosti - muk! Niko ne lupa u sto i ne viče da su nas "Fijat" i Italijani "izdali", "prodali", "prevarili", da sve rade "iz interesa" i šta sve ne, a što smo čuli u vezi gasnog sporazuma. Ili su i za ovo Rusi krivi!?

Hocete li ti i tebi slicni shvatiti da je zastava odavno propala i trebala biti zapaljena/zatvorena.Svaka njena "proizvodnja" nevidjenih krseva je finansirana iz mog dzepa i od svih koji ovde placaju porez!Pa dokle bre vise?!?!!Ova "izdajnicka" vlast je upucala vise od milijarde evra u tu prokletu zastavu!Gospoda proizvedu 20.000 kanti godisnje uz SUBVENCIJE drzave i dobijaju plate koje su bile vece nego u dobrom delu drzave,o cemu bre ti baljezgas?Kakve trziste zastave?Pa to je kupovao jedino neko ko je zarobljen u vremenu i poneke drzavne firme zato sto su oslobodjene poreza kad kupe domaci krs.

"Zastava je proizvodila "krševe". Takvu konstataciju može da da samo neko ko nikada nije vozio nov auto. Zastavinu automobili (novi) su koštali 4.000-5.000 EUR-a. Istina je da su ti automobili tehnološki zastareli. Ali uz solidno održavanje i normalnu vožnju mogli su da traju. Ako se uzme u obzir cena delova i cena rada majstora oni nemaju konkurenciju u Srbiji. Ali zadovoljstvo vožnje NOVOG automobila je nešto što se teško da opisati.

Sa druge strane, za te pare se može kupiti "odličan" polovnjak sa zapada. Da li je nekom palo na pamet zašto zapadnjaci prodaju svoje "kao nove" automobile u "odličnom stanju" za 5-6 manju vrednost od novonabavne. Nisu oni toliko bogati da bi se razbacivali. To su uglavnom automobili koji su prešli par stotina hiljada kilometara, koji su počeli da se ozbiljno kvare, koji su lupani i na kraju koji su kradeni.

Između ove dve opcije moj izbor je krajnje očigledan. Pogodi koji?

Grešiš dibidus.

Promenio sam dve Opel Astre i mogu ti slobodno reći, da je 10 godina stara Astra sa recimo 200.000 km daleko bolji izbor od novog Yuga - ukoliko je bio stari vlasnik iole normalan.

Da ne govorimo o tome da u EU možeš za € 5.000 da kupiš polovan auto, koji je ma kakvi svetlosnu godinu, nego u drugoj galaksiji u poređenju sa novim Yugom.

Zastava je bila bombardovana verovatno ne zbog neke proizvodnje oružja nego što se Amerima zgadio Yugo.

Sam koncept i inije tako katastrofalno slab. Ali kvalitet izrade i sklapanja je čista demonstracija srpskih potenciala za aljkavost i "ma zabole me" stava...

Jos jedan totalan promasaj ove vlasti, kada bi se zivelo od obecanja mi bi smo bili najbogatija zemlja na svetu. A kad se vratimo u stvarnost oko Zastave koje nema vise a Fiat ne dolazi. Ko je lud sad kad je kriza da ulaze u proizvodnju automobilske industrije, mada ima jos takvih koji veruju obecanjima.

Da li se secate ko je bio u Kragujevcu da nam javi divnu vest o Fijatu i srecnoj buducnosti? Dinkic i Tadic! Sada, prvi koji treba da podnese ostavku je gospodin Tadic jer jasno je da su Dinkiceva demagogija i svesne manipulacije sa gradjanima Srbije, prvo Tadicu obezbedile predesednicku fotelju a posle toga i opstanak vlade DS.

Da vas podsetim vi ste ih izglasali.doveli na vlast,dobijali plave kese,obecanja 1000 evra pa i ovu nazovi fabriku FIJATOVU, osetili se ljudi jakima pa mogu sve. Jedan pogresan korak u Srbiji neznaci nista vlast se ne napusta. Ostavke nema govora mi smo prevareni i opet iz pocetka nikad Srbiji nece biti dobro KRALJ KARDJORDJEVIC je nas spas kad cete to dauvidite narode srpski.

Ma trebale im pare za kapanju i naravno za kasnije da se odrzavaju na vlasti sta vas cudi pa nije Boris Tadic Zoran Djindjic Boris na celo sa buckuris vladom 20 strancice vode drzavu i treba se svakome podeli deo kolaca. Kao za vreme komunizma svakome ispod sto,ja iz dana u dan nevidim vise razlike izmedju Ds, G17+ i SRS bas isti paket.

Sami smo ih glasali. Ovce su za sisanje, a mi da verujemo Tadicima i Dinkicima.

E braco srbi, al vas naguzise zabari. Mozete sada umjesto yuge da proizvodite opanke i sajkace u kragujevcu. I prodajite to braci rusima.

Pozdrav iz Sarajeva. Mi proizvodimo skodu. To je ipak bolje od fiata! hehehehe.

Svim desnicarskim komentatorima...

ŠIO MI GA ĐURA!

Objavite komentar ako imate m***!

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Namagarčeni

Izvor: Kurir, 21.Jan.2009

KRAGUJEVAC - Italijanski "Fijat" zatražio je od Vlade Srbije odlaganje primene ugovora o zajedničkom preduzeću "Fijat automobili Srbija" za 10 meseci, obavestio je srpsku javnost predsednik Srbije Boris Tadić gostujući preksinoć u emisiji "Poligraf" na televiziji B92, iako je do onomad ministar...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.