Izvor: B92, 02.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Falsifikati - od igle do lokomotive

Beograd -- Već dugi niz godina falsifikovanje je prisutno u Srbiji i gotovo da nema robne marke koja nije kopirana.

Snalažljivi falsifikatori ne biraju šta će kopirati, tako da se na granicama Srbije najčešće pronalazi krivotvorena odeća i obuća poznatih svetskih brendova, ali i roba kao što su parfemi, mobilni telefoni, delovi za automobile, pa čak I pelene i igračke. Samo od početka ove godine na granicama je prekinuto čak 130 lanaca uvoza, izvoza ili tranzita takve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << robe.

Samo pre nekoliko dana Odeljenje za suzbijanje krijumčarenja zaplenilo je oko 15.000 pari patika, za koje se sumnja da povređuju zaštićeni žig američke marke "Merel", što nije usamljen slučaj.

U tim situacijama po zahtevu vlasnika brenda u sudskim postupcima se utvrđuje da li su povređena prava intelektualne svojine.

Sankcije međutim zavise od nosioca prava, od kojih je malo njih podnelo krivične prijave, tako da falsifikatori, osim što im se zapleni roba, ne plaćaju nikakve kazne niti završavaju u zatvoru, već bez problema nastavljaju da rade svoj posao.

"Mi do sada nismo imali slučajeve da su nosioci prava podnoslili krivične prijave, sve je bio administrativni deo. Utvrđeno je da je povređeno pravo i nosioci prava su u tim tužbama tražili da se ta roba uništi. To je bio predmet rešavanja trgovinskog suda po takvim tužbama", kaže Snežana Karanović, načelnica Odeljenja za zaštitu intelektualne svojine Uprave carina.

Građani ipak češče kupuju kopiranu robu zato što su cene originala previsoke. Većina anketiranih smatra i da nema neke velike razlike između originala i falsifikata.

Najveći falsifikatori su već svima dobro poznati turski i kineski proizvođači, koji su sada počeli da kopiraju čak i srpske brendove, tako da se može naći kineska dečija garderoba Beba Kids ili šoljica Don kafe.

I neke od zemalja Evropske unije su vrlo stručne u kopiranju, što je čest slučaj sa kozmetikom. Ali, uprkos merama koje sprovodi Uprava carina, određena količina krivotvorene robe uvek nađe put do tržišta.

"Prosto, kad imate poznati brend, Zekstra, Dizel, Maks Mara, svi žele da ih nose", kaže Bojana Roljić, portparolka kompanije "Zekstra".

"To su svetski brendovi i imaju visoku cenu, pa ne može svako da dođe do njih. Zato dolazi do kopiranja, kako bi široka masa mogla da dođe do tih brendova", kaže ona.

Vrlo često se na patikama nalaze etikete nepoznate marke, ispod kojih su dobro sakriveni žigovi "najk", "adidas" ili "puma" .

Isto tako na trenerkama plagijatori ostavljaju čičak-traku, na koju posle uvoza lepe marku poznatih brendova.

To su samo neki od načina, kojima se služe snalažljivi falsifikatori, kako bi preneli krivotvorenu robu preko granice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.