Falsifikati hrane opasni po zdravlje

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Falsifikati hrane opasni po zdravlje

Koncern „Svislajon-Takovo" pre tri dana upozorio je građane da se na tržištu u Srbiji pojavio falsifikat „eurokrema", njihovog napoznatijeg brenda, koji ne samo da se prodaje u suprotnosti sa pravilima prehrambenih proizvoda već ima i navodnu mikrobiološku neispravnost.

U sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja kažu da nisu dobili nikakvu prijavu „Svislajon-Takova" o mikrobiološkoj neispravnosti faksifikovanog „eurokrema".

Vera Despotović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << republički tržišni inspektor, potvrdila je „Blicu" da je „Svislajon-Takovo" prijavilo toj inspekciji pojavu falsifikovanog „eurokrema" i da je doneto rešenje o šestomesečnom ispitivanju tržišta, koje je počelo juče u svim krajevima Srbije.

- Reč je o zaštiti intelektualne svojine proizvođača koji štiti svoj žig. Kontrola je počela i prve rezultate imaćemo za mesec dana. Kada inspekcija pronađe falsifikovani proizvod, povlači ga sa tržišta, oduzima i uništava. Proizvođač dobija sve podatke kako bi mogao da pokrene sudski postupak za naknadu štete. Inspekcija može da reaguje i bez prijave proizvođača, ali je uspeh zagarantovan samo ako proizvođač sarađuje u istraživanju. Falsifikator treba da odgovara i zbog obmane potrošača. Verujemo da ćemo otkriti nelegalne proizvođače, kao i trgovce - objašnjava Despotovićeva.

Stručnjaci svakako upozoravaju građane, bez obzira na „slučaj eurokrem", da hranu ne kupuju na pijacama i otvorenim tržnim centrima, kao i da veoma vode računa o deklaracijama na proizvodima.

- U letnjem periodu na ispravnost namirnica moraju da obrate pažnju i potrošači i prodavci. Potrošačima se savetuje da od poznatog dobavljača, odnosno prodavca, kupuju prehrambene proizvode, naročito lako kvarljive namirnice. S druge strane, prodavci su u obavezi da svoje namirnice prodaju iz rashladnih uređaja koji se nalaze na odgovarajućim mestima na pijaci, jer odgovaraju za njihov kvalitet. To su proizvodi koji sadrže mleko, jaja i meso - objašnjava dr Dragana Jović, specijalista higijene u Centru za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje „Batut".

Petar Bogosavljević, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača, podseća da nije novost da se u Srbiji pojave falsifikovani prehrambeni proizvodi, ali su retki potrošači koji mogu da uoče razliku između originala i falsifikata.

- To najbolje mogu proizvođači. Problem je u tome što su i država i proizvođači tolerantni prema takvim pojavama. Proizvođač treba da reaguje upravo kako je učinio „Svislajon", da obavesti potrošače, jer tako ih štiti i dobija poverenje. Ako proizvođač blago reaguje na falsifikat, onda se može sumnjati da i on u tome učestvuje - objašnjava Bogosavljević.

U novosadskim prodavnicama i na pijacama mogu se naći mnogobrojni falsifikati raznih proizvoda, od hrane do tehničke robe. Prema tvrdnjama Udruženja potrošača, ta pojava je prisutna godinama unazad. U tom udruženju upozoravaju da će građani kupovati robu ispod svakog standarda sve dok se država i proizvođači ozbiljno ne uključe u suzbijanje falsifikata.

- Tržište je preplavljeno mnogobrojnim falsifikatima domaćih i stranih brendova. Ne treba biti stručnjak da biste videli falsifikat, jer kod nas sve prolazi, toliko je pojava raširena da se čini da se ni falsifikatori ne trude da roba bude slična originalu, pa ima i nepismenih deklaracija na proizvodima - kaže Goran Papović, predsednik Odbora za informisanje nacionalne organizacije Postrošača Srbije i predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.