Fakulteti procenjuju kandidate, pa otvaraju maksimalne kvote

Izvor: RTS, 09.Jul.2015, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fakulteti procenjuju kandidate, pa otvaraju maksimalne kvote

Na sednici Senata Univerziteta u Beogradu usvojena je odluka da se maksimalan broj studenata predviđen akreditacijom upiše na studijske programe na Elektrotehničkom fakultetu, Fakultetu političkih nauka i Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.
Koliko će mesta ostati za septembar znaće se posle prvog upisnog roka, jer su mnogi pre svega pokušali da studiraju o trošku države pa su konkurisali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na više programa ili fakulteta. A fakulteti su čekali da vide kvalitet kandidata, pre nego što su otvorili maksimalne kvote.

"Kada smo videli da su kvalitetna deca zainteresovana da studiraju oba smera, onda smo pustili maksimalne kvote iako to nama čini problem – nastavnici više rade, prostor je manji, mi smo bili na granici akreditacije, tu smo mi na minimalnim kvotama", objašnjava dekan ETF-a prof. Branko Kovačević i dodaje da je to učinjeno zbog interesovanja i potreba tržišta.
Prorektorka Univerziteta u Beogradu prof. Nada Kovačević da takav potez najčešće povuče i Medicinski fakultet. "Najčešće i medicinski fakultet tako uradi, ali oni nešto kasnije i tako oni planiraju svoj nastavni proces. Prvo vide kakvi su kandidati koji se prijave pa onda prošire upisne kvote", kaže Kovačevićeva.
Na FON-u kažu da će popuniti sva mesta.
"Mi smo ove godine imali 1.973 kandidata, od toga 1.228 odličnih đaka, od toga 328 vukovaca, mada se nisu svi vukovci proslavili na prijemnom ispitu i neće moći da se upišu ni kao samofinansirajući studenti", ukazuje dekan FON-a Milan Martić.
Na nekim fakultetima upis je već završen, a na nekima je u toku.
"Uz odgovarajuću podršku ETF-a naša prozivka je potpuno transparentna i ide preko dva video-bima. Na jednom se prikazuju mesta koja su im na raspolaganju na odgovarajućim studijskim programima, budžetska i samofinansirajuća, a na drugom pozicija kandidata i narednih pet kandidata", rekla je dekanka Filološkog fakulteta Aleksandra Vraneš.
U poslednjih mesec dana akreditovana su tri programa master akademskih studija Fakulteta političkih nauka, i dva programa doktorskih studija Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Ti programi biće dodati u već objavljeni konkurs za školsku 2015/2016 godinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.