Izvor: Politika, 04.Mar.2014, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fakulteti predlažu više školarine, isti broj brucoša

U konkursu će biti objavljene samo akreditovane studije. – Prvi upisni rok od 25. juna do 17. jula

Kao i lane, i ove godine je 13 fakulteta Univerziteta u Beogradu predložilo više školarine, uprkos protivljenju prosvetnih vlasti. Kako objašnjavaju na fakultetima, reč je o „minimalnim iznosima” oko deset odsto, koliko je prošle godine iznosila inflacija i s obzirom na to da se cena studija nije menjala nekoliko godina unazad. Među ovim fakultetima ima onih koji traže >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pet, šest hiljada više u odnosu na raniju školarinu, ali i onih čiji zahtev prelazi povećanje od 10.000 dinara.

Prema rečima Miloša Obradovića, studenta prorektora UB, Studentski parlament će se i zvanično usprotiviti ovom predlogu. Odluku Senata UB ne mora da aminuje i Ministarstvo prosvete koje odlučuje samo o upisnim kvotama. Ove godine, predloženo je da se u prvu godinu na osnovnim studijama upiše 14.080 brucoša, što je otprilike ista upisna kvota kao i ranijih godina, a najveći broj indeksa biće besplatan.

Profesor dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta, objašnjava da je ova visokoškolska ustanova primorana da zatraži za četiri hiljade višu školarinu kako bi i dalje svim samofinansirajućim studentima mogli da obezbede besplatne udžbenike. Profesor dr Milorad Milovančević, dekan Mašinskog fakulteta, koji je predložio poskupljenje za šest hiljada dinara, tvrdi da nijedan dinar neće otići u profesorske džepove, već isključivo za unapređenje nastave.

Senat je predložio i termine upisa za brucoše, po kojima će prvi upisni rok biti održan od 25. juna do 17. jula . Predaja dokumenata je po običaju tri dana, od 25. do 28. juna, dok će prijemni ispiti biti organizovani od 30. juna do 4. jula. Preliminarne rang-liste moraju da budu objavljene najkasnije 6. jula, a pet dana kasnije i konačno rangiranje budućih brucoša.

Oni će se, zavisno od fakulteta, upisivati od 11. do 15. jula. Sve upisne aktivnosti na beogradskim fakultetima treba da budu završene do 17. jula, kada će biti poznata slobodna mesta za septembarski rok.

Oni koji ne uspeju da se izbore za indeks u prvom krugu, drugu šansu za upis imaće u septembru. Prijavljivanje je od 1. do 3. septembra, od 4. do 6. je provera znanja, 7. će biti objavljene preliminarne, a 12. septembra i konačne rang-liste.

Zvanični konkurs za upis na fakultete trebalo bi da bude objavljen do 1. maja, a u njemu će se, po rečima prorektorke dr Nade Kovačević, naći samo akreditovani studijski programi, s obzirom na to da je jedan broj fakulteta trenutno u postupku novog kruga akreditacije. Konkurs će biti dopunjen ako određeni studijski programi budu naknadno odobreni i ako Komisija za akreditaciju odobri proširenje kvota nekim fakultetima.

Beogradski univerzitet će, po njenim rečima, tražiti da strani studenti budu upisivani van kvote za samofinansirajuće studente, jer ih ima malo. Ona navodi da je prošle godine upisano oko 200 stranih studenata i da o njihovom upisu treba da odlučuju rukovodstva fakulteta.

Univerzitet će od Vlade Srbije tražiti da odobri dodatnih tri odsto od ukupnog broja budžetskih mesta za učesnike projekata „Svet u Srbiji” i „Srbija za Srbe u regionu”, kao i za studente iz osetljivih grupa.

S. Gucijan

objavljeno: 04.03.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.