Izvor: Glas javnosti, Beta, 30.Jun.2009, 04:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fakulteti nemaju para za postdiplomce

BEOGRAD - Senat Univerziteta umetnosti u Beogradu saopštio je juče da ne prihvata predlog Vlade Srbije da se diplomske i poslediplomske studije na državnim fakultetima u Srbiji finansiraju iz sopstvenih sredstava fakulteta. Senat je na sednici održanoj 25. juna odlučio da ne prihvati predlog koji predviđa da se diplomske i poslediplomske studije na državnim fakultetima finansiraju iz školarina koje bi plaćali studenti master, specijalističkih i doktorskih studije.

Razlog za to >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je što se predlogom sporazuma o upotrebi sopstvenih sredstava ograničava visina školarine za studente koji neće biti na budžetu u školskoj 2009/10 na iznos koji su uplaćivali samofinansirajući studenti u prošloj školskoj godini.

Sopstvena sredstva fakulteta koja su, kako se navodi, skromna, dodatno se umanjuju za 12,5 odsto iako su fakulteti iz tih sredstava, a ne budžetskih plaćali u prošloj godini 80 i 90 odsto svojih ukupnih materijalnih troškova.

U predlogu koji je vlada dostavila univerzitetima u Srbiji predviđeno je da univerziteti i instituti u budžet Srbije izdvajaju 12,5 odsto sopstvenih prihoda, i da se ispuni plan za finansiranje master i doktorskih studija. Sporazumom o finansiranju nauke i visokog obrazovanja potpisanom prošle nedelje, predviđeno je da cene školarina na fakultetima ostanu na prošlogodišnjem nivou.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.