Izvor: B92, 26.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fakulteti: Smanjen uslov za upis

Beograd -- Studentima koji su prošle godine upisali fakultet smanjen uslov za upis naredne godine. Smanjenje važi samo za tu generaciju.

Privremenu odluku da uslov od 60 poena, koji propisuje Zakon o visokom obrazovanju, bude smanjen na 37 bodova, usvojili su Rektorat Beogradskog univerziteta i Ministarstvo prosvete. Nezvanično, razlog za to je loša prolaznost na ispitima. Dok na fakultetima kažu da se studenti ne angažuju dovoljno, studenti smatraju da je to zbog loše primene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bolonjske deklaracije.

Student Marko Dinić kaže da odluka o smanjenju potrebnog broja bodova za upis na drugu godinu za njega znači nastavak školovanja na Filološkom fakultetu.

Iako kaže da je redovno išao na predavanja, a predmete spremao tokom cele godine, sve to nije bilo dovoljno da položi sve ispite.

"Dao sam 42 boda, da je bio uslov 60 bodova, mislim da bih teško prošao zato što su dva predmeta koja su mi ostala ogromna i zahtevna. Ne znam da li bih prošao", kaže on.

U Studentskoj uniji Srbije smatraju da je ta odluka bila nužna, ali ne i najbolje rešenje. Problem je, po rečima predstavnika studenata, što je spušten kriterijum, ali se malo uradilo s reformama na fakultetima, koje propisuju Zakon o visokom obrazovanju i Bolonjska deklaracija.

Nemanja Stamenčić iz Studentske unije Srbije kaže da je suština da se obimi studentskih programa smanje, da se primeni koncept kontinualnog ocenjivanja, da se stavi akcenat na rad sa studentima u malim grupama, da se profesori maksimalno angažuju u radu studenata, što do sada nije bio slučaj.

"Profesorski kadar ne želi da se angažuje previše i otud takvi rezultati i mala prolaznost", kaže on.

O prolaznosti studenata u januarskom, junskom i septembarskom roku, za sada, na fakultetima nema zvaničnih podataka. Prema podacima SUS-a, 10 do 15 odsto studenata po roku položi ispite, a Bolonjska deklaracija sve iznad 50 odsto uspešnosti smatra prihvatljivim.

Profesor Sima Avramović, koji je učestvovao u pripremi Zakona o visokom obrazovanju, smatra da je država svojom poslednjom odlukom prekršila zakon i da je najveći problem u nedovoljnom angažovanju studenata.

"Mislim da je rano podignut crveni barjak, kao da je neko već u januaru hteo da unapred kaže da je Bolonjska deklaracija propala. Bolonja nema magičan štapić, ona ne može u jednoj godini da promeni mentalitet studenata, pa i profesora", kaže on.

I pored toga što će biti student druge godine, Milan Dinić kaže da je svestan da je njemu i kolegama učinjena medveđa usluga. Osim 60 bodova koje treba da sakupi sledeće godine, on će morati da nadoknadi bodove koje nije sakupio prethodne godine.

Gostujući u vestima B92, prorektorka za nastavu Beogradskog univerziteta Neda Bokan potvrdila je da postoje problemi u primeni Zakona o visokom obrazovanju.

Ona očekuje da će zakon pretrpeti izmene, ali samo u delu koji se tiče racioanalizacije nastavnog programa i boljeg odnosa između profesora i studenata.

"Što se tiče obaveza u Zakonu o visokom obrazovanju, sigurno da će nešto od toga biti, ali da li će baš biti vezano za te bodove i sve, nisam sigurna", kaže ona.

"Ipak je težište u toj reformi dobro odmeravanje upravo zahteva koji se daju studentima da bi oni ostvarili tih 60 bodova i mogli da daju godinu za godinom", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.