Fajront u Sarajevu

Izvor: Danas, 18.Feb.2015, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajront u Sarajevu

Nele Karajlić, što je mnogo poznatiji pseudonim rok muzičara, nekadašnjeg frontmena Zabranjenog pušenja, „nadrealiste“ i „primitivca“ Nenada Jankovića, posle 23 godine posetio je nakratko rodno Sarajevo i tako, kao i mnogi sa ex YU prostora, demantovao samog sebe.

Taj „izlet“ dogodio se nakon što je na Jahorini promovisao autobiografsku knjigu indikativnog naslova „Fajront u Sarajevu“, a neke Sarajlije nisu mu baš poželele dobrodošlicu zbog, kako prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << štampa, „njegovih izjava o karakteru rata u Bosni, koje je davao za medije u Srbiji, gde se preselio 1992. godine“.

Sa druge strane, teško da bi negodovanje nekolicine čuvenog dr Neleta odvratilo od neke namere, jer je u ona „vunena“ vremena drsko i smelo izazivao sve autoritete sve do onog najvišeg u čuvenoj aferi „Crk’o maršal“. Raskol između njega i njegovog grada dogodio se u mnogo težim, ratnim okolnostima, a taj rastanak koštao ga je i zdravlja - infarkta koji je jedva preživeo, što je opet rezultiralo pomenutom knjigom kao nekom vrstom ispovesti i pokušaja svođenja i raščišćavanja računa. Kako bilo, Karajliću i njegovoj „raji“ ne može se poreći makar uloga u upozoravanju, ako ne i u pokušaju sprečavanja krvavog rata koji se odigrao na ovim prostorima. I prilikom promocije knjige na olimpijskoj planini on je izjavio: „Žao mi je samo što je 1990. godine propao moj i projekat moje nadrealističke ‘raje’ da sprečimo rat u BiH.“

A sve je počelo naizgled lepršavo i lako - novi primitivizam kao odgovor i nastavak novog talasa, možda najautentičniji rok pokret sa ovih prostora kao odgovor na slična gibanja na „trulom zapadu“ - energična muzika, još energičniji i izazovniji nastupi, angažovani tekstovi, rečju, pank na YU-rok način. Pa „Top lista nadrealista“, u kojoj se sa jedne državne televizije upućivala najdirektnija i pri tom najduhovitija kritika na račun te države, nešto kao ovdašnji Monti Pajton i tako redom, sve do rata i odlaska u Beograd. U Beogradu je Nele zapevao „Ja nisam odavle“, možda najtačniju pesmu za sve one koji su se nošeni ratom obreli u ovom gradu, a ubrzo je sa Kusturicom, za čije je filmove pisao muziku, osnovao i No smoking Orchestra, zaokrenuvši se ka world music žanru.

Karajlić je rođen 11. decembra 1962. Studije orijentalistike, iako mu je i otac bio orijentalista, nije završio, a „doktorsku“ titulu stekao je na ulici. Brat Dražen Janković takođe je učestvovao u Neletovim projektima. Ima suprugu Sanju i sa njom kćer Janu i sina Srđana.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.