Fabrici stakla potrebna ulaganja

Izvor: B92, 01.Mar.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrici stakla potrebna ulaganja

Dušan Bajatović (FoNet, arhiva)

Beograd -- Fabrika stakla iz Paraćina, čiji je većinski vlasnik "Srbijagas", može postati lider u proizvodnji stakla u regionu, kaže generalni direktor Dušan Bajatović.

Bajtović dodaje da će se ovo dogoditi ukoliko bude uspešan program restrukturisanja. Fabrika trenutno radi bez gubitaka, ali su za ozbiljniju proizvodnju potrebna velika ulaganja. Do kraja ovog meseca znaće se hoće li doći do promene u vlasničkoj strukturi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da li će investiranje biti nastavljeno iz kreditnog zaduživanja ili sa strateškim partnerima.

Za manje od godinu dana od kako je "Srbijagas" preuzeo Srpsku fabriku stakla obnovljeni su ugovori sa Nemačkom I Italijom u vrednosti od oko 5 miliona evra.

Obezbeđeni su energenti I reprometerijal, ali sve to nije dovoljno jer su za ozbiljnu proizvodnju potrebna velika ulaganja. Samo u remontovanje peći potrebno je uložiti preko 17 miliona evra.

Prosečna plata u staklari sada iznosi oko 25.000 dinara i isplaćuje se redovno ali radni staž zaposlenima još uvek nije povezan.

Rukovodstvo fabrike veruje da će se u naredne dve godine proizvodnja trostruko povećati .

U prečniku od 500 kilometara ne postoji konkurencija a potencijalni kupci su skoro svi proizvođači vode, vina, sokova i piva u regionu.

Dugovanja fabrike iz prehodnog perioda iznose preko 64 miliona evra ali je sa bankama poveriocima dogovoreno da ne blokiraju racune. Iako većinski vlasnik kapitala "Srbijagas" ne planira da ulaže gotov novac u oživljavanje staklare.

U toku ovog meseca Agencija za privatizaciju će utvrditi u kojoj meri je manjinski vlasnik kapitala "Rubin” iz Bugarske ispunio svoje obaveze I na osnovu toga odlučiti da li ce raskinuti kupoprodajni ugovor.

Druga mogućnost za staklaru je pronalaženje strateških partnera jer interesenata već ima iz Grčke Ii Italije, a ukoliko se sa njima ne postigne dogovor kreditno zaduživanje je poslednja solucija stogodišnjeg proizvožača stakla .

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.