Izvor: B92, 07.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FPN istražiće moguću korupciju

Beograd -- Na Fakultetu političkih nauka osniva se komisija koja će ispitati da li tamo postoji korupcija i diskriminacija.

Naime, u emisiji Replika na TV B92 prošlog četvrtka pojedini studenati sa tog fakulteta izjavili su da kod nekih profesora moraju da kupuju knjige kao uslov za polaganje ispita. Takođe je izrečena i optužba na račun neimenovanog profesora ovog fakulteta da seksualno zlostavlja studentkinje. O tome se govorilo danas na javnoj tribini na fakultetu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Profesor FPN-a Čedomir Čupić pozdravio je studente svog fakulteta koji su progovorili o ovom problemu i to ocenio kao hrabrost i odbranu institucije i akademskog statusa.

Čupić kaže da nije čuo da na tom fakultetu neko uzima novac od studenata, ali i upozorio da korupcija ima razne oblike kroz uzurpacije i zloupotrebu položaja.

"Studenti koji se pojavljuju u javnosti rekli su za jednu pojavu... ja je (kažem) sada javno, da ne ispadne da mi sada pričamo samo opšte priče... da na fakultetu neki profesori prodaju udžbenike, što je, inače, zakonom zabranjeno jer nisu trgovci", rekao je Čupić.

"Zatim, da neki, takođe oko udžbenika, prave neke zloupotrebe. Mislim da ćemo, i tako smo se na kolegijumu dogovorili, da se to sve razreši, da sve bude legalno, dovedeno onako kako to inače zakonski stoji", rekao je Čupić.

Profesor na tom fakultetu Dragan Simeunović prepoznao je da su navodi njegovih kolega u vezi sa prodajom udžbenika i cela tribina upereni protiv njega.

"Molim vas, studenti treba da uče iz knjiga. Knjige ne mogu biti besplatne. Ovo nije komunizam. Nekima je ostao Staljin kao najdraži lik. Ja pravo da vam kažem, štampar neće da štampa knjige bez ovoga", rekao je on.

Profesor Simeunović nije, međutim, objasnio kako i kome plaća PDV, s obzirom na to da knjige prodaje u kabinetu. On je izneo niz optužbi na račun kolega-profesora o tome da se fakultet završava preko veze, a da je prodaja knjiga najmanji problem.

"Sazvani su da bi nekoliko studenata, da bi nekoliko studenata koji su odabrani, kojima je data šansa na televiziji i kojima su obećali mnogo toga, napali jednog časnog profesora", rekao je Simenunović.

Raspravu o udžbeniku prekinuo je dekan Fakulteta Milan Podunavac, koji je najavio da će tokom sledeće nedelje biti formirana komisija, koja će se baviti problemima korupcije i diskriminacije.

"Mi smatramo da takvo jedno telo treba da bude autonomno, da takvo telo mora biti od najvećeg autoriteta na fakultetu i da takvo jedno telo, koje ćemo predložiti i formirati, mora da čine predstavnici studentskog i predstavnici profesorskog kolegija", rekao je Podunavac.

Profesor Vukašin Pavlović rekao je da se osećao jako neprijatno kada je izbila afera u Kragujevcu i da je to ukazalo na mnogo širi problem, a da se sa puno osnova celo društvo može nazivati korumpiranim.

Studenti ovog fakulteta nisu bili iznenađeni međusobnim optužbama profesora. Svi sa kojima je razgovarao novinar B92 ili su čuli ili su neposredni svedoci nekog od oblika zloupotrebe i korupcije.

Korupcionaška afera koja je počela u Kragujevcu iz dana u dan poprima sve šire razmere, a posle jučerašnjeg hapšenja bivšeg referenta Pravnog fakulteta u Beogradu, postavlja se pitanje da li afera na fakultetima u Srbiji ima karakteristike organizovanog kriminala i kakve su njegove razmere.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.