(FOTO) ULJEZI NE MOGU DA PROĐU: U Novom Sadu samo učenici sa ID karticama mogu da uđu u školu

Izvor: Kurir, 20.Okt.2015, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(FOTO) ULJEZI NE MOGU DA PROĐU: U Novom Sadu samo učenici sa ID karticama mogu da uđu u školu

Analize pokazuju da u većini incidenata u školama bezbednost ne ugrožavaju učenici te škole, već osobe koje dolaze spolja i prouzrokuju nasilje i da je u cilju sprečavanja takvih pijava uveden pomenuti sistem kontrole boravka učenika u školama.

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je zajedno sa članom Gradskog veća za obrazovanje Vladimirom Jelićem obišao Osnovnu školu "Žarko Zrenjanin" gde je demonstrirano  korišćenje ID kartica >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za učenike, prvi put uvedenih u Srbiji i održana kratka prezentacija rada video-nadzora.

Vučević je tom prilikom rekao da Grad Novi Sad krupnim koracima ide napred po pitanju bezbednosti dece u školama i da je prvi grad u Srbiji koji je oformio Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama.

"Kao jedan od rezultata rada tog tima, kroz saradnju sa Gradskom upravom za obrazovanje, danas postoji montiran sistem nadzora, odnosno kontrole ulaska učenika u OŠ 'Žarko Zrenjanin'.

Grad je ove godine izdvojio 10 miliona dinara za uvođenje takvog sistema u novosadske škole", rekao je Vučević.

On je istakao da analize pokazuju da u većini incidenata u školama bezbednost ne ugrožavaju učenici te škole, već osobe koje dolaze spolja i prouzrokuju nasilje i da je u cilju sprečavanja takvih pijava uveden pomenuti sistem kontrole boravka učenika u školama.

"Vrlo je bitno da su svi podaci učenika apsolutno zaštićeni i ako se izgubi kartica, ne može da dođe do zlupotrebe ni jednog podatka o detetu. Kartica ne sadrži ime i prezime učenika, kao ni jedan lični podatak. Đaci brzo ulaze i izlaze iz škole i školskog dvorišta, nemaju nikakvih fizičkih prepreka, a njihovo je samo da provuku identifikacionu karticu kroz aparat", kazao je Vučević, dodajući da je pomenuti projekat rađen u saradnji sa Savetom roditelja od kojeg je dobijena podrška.

Član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić je rekao da se vršnjačko nasilje u najvećem procentu odvija upravo u školskim dvorištima, i da je iz tog razloga proistekla inicijativa za uvođenje identifikacionih kartica.

Objašnjavajući prednosti sistema video nadzora čiji rad je danas prezentovan Jelić je rekao da će video kamere visoke rezolucije snimiti svakoga ko uđe u školsko dvorište, a na one koji se ne identifikuju karticom, školsko obezbeđenje će dodatno obratiti pažnju.

"Želimo da sprečimo ulazak onih lica koja ne želimo da vidimo u blizini škola, a to su narko dileri, predstavnici navijačkih grupa željni obračuna sa učenicima i drugi izazivači nemilih događaja", rekao je Jelić i dodao da će do kraja godine sistemi sa ID karticama za učenike biti uvedeni u još 20 škola na teritoriji Grada Novog Sada i to u 10 osnovnih i 10 srednjih škola.

Jelić je najavio da će u budžetu za sledeću godinu biti obezbeđena sredstva da taj sistem obezbeđenja bude uveden u sve škole u gradu koje budu želele da uvedu taj sistem.

Direktor OŠ "Žarko Zrenjanin" Žarko Mušicki je kazao da je podrška Saveta roditelja za uvođenje navedenog sistema bila jednoglasna, istakavši da je to prvi u nizu koraka koji su planirani u cilju poboljšanja bezbednosti učenika.

Na prikazu rada sistema za identifikaciju učenika, demonstriran je prolazak jednog odeljenja kroz kapiju škole uz korišćenje ID kartica, a u učionici za tehničko obrazovanje inžinjer koji je uvodio sistem održao je kratku prezentaciju rada video-nadzora na računaru i monitoru za praćenje kretanja đaka.

Autor: Tanjug,Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.