[FOTO] Rešenje Nine Radosavljević pobedilo na konkursu za oslikavanje murala na „Nikoli Tesli“

Izvor: TangoSix.rs, 21.Jun.2017, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[FOTO] Rešenje Nine Radosavljević pobedilo na konkursu za oslikavanje murala na „Nikoli Tesli“

Idejno rešenje arhitekte Nine Radosavljević pobedilo je na konkursu beogradskog aerodroma za oslikavanje murala lika Nikole Tesle u unutrašnjem delu zgrade.
Nina Radosavljević svoju ideju za mural opisuje kao „projekat triangulacije velikog Nikole Tesle“:
– Prostorna udaljenost posmatrača obrnuto je proporcijalna jasnoće uvida u naučnikov lik i delo. Daleko od njega, lik nam je kristalno jasan poput portreta iz perioda realizma. Što mu više prilazimo triangulacija >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << nas udaljava od prethodne, prividne jasnoće. – izjavila je Radosavljevićeva za Tango Six.
Promenljive perspektive gledanja na lik Nikole Tesle / Foto: Nina Radosavljević Nina Radosavljević za naš portal objašnjava i širi kontekst ove ideje:
– Projekat je prikaz promena perspektiva – od one s koje je naučnikov lik obasut pogledima zadivljenih posmatrača koji pokazuje da je Tesla svuda i da svi znaju ponešto o geniju iz Smiljana, do perspektive gde poznati lik nestaje iz oka posmatrača. Priđemo li dovoljno blizu naučniku, rizikujemo da nas poklope strašni talasi energije, naučnik ostaje sam kao što je i bio stvarajući za sve nas. –
Na konkurs za mural, koji je trajao od 16. maja do 15. juna prijavljeno je 55 rešenja, prenela je agencija Tanjug.
O pobedničkom radu odlučio je žiri u sastavu: profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Marko Lađušić, arhitekta Jovan Mitrović, magistar arhitekture i urbanog dizajna Maja Lalić, arhitekta Aleksandra Mitrovski i istoričar umetnosti i kustos Milica Pekić.
„Tražno rešenje za urbani identitet Aerodroma Nikola Tesla“/ Foto: Nina Radosavljević Nina Radosavljević čija je ideja pobedila na konkursu za oslikavanje murala na „Nikoli Tesli“ magistrirala je arhitekturu u Beogradu. Kao stipendista Fondacije dr Zoran Đinđić bila je na praksi u jednom od biroa u Gracu. Radno iskustvo sticala je u Italiji, a specijalističke studije završila je na nemačkom institutu Bauhaus. Trenutno živi i radi u Beogradu.
Kako je ranije objašnjeno, cilj konkursa je „promovisanje umetnosti i afirmisanje izražavanja savremenih umetničkih formi sa idejom da se obezbedi inovativni, urbani i atraktivan identitet aerodroma, istakne lik najpoznatijeg svetskog naučnika Nikole Tesle“. Pobednika očekuje nagrada od hiljadu evra.

The post [FOTO] Rešenje Nine Radosavljević pobedilo na konkursu za oslikavanje murala na „Nikoli Tesli“ appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.