[FOTO REPORTAŽA] RIAT 2018: Najveći vojni aeromiting na planeti

Izvor: TangoSix.rs, 24.Jul.2018, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[FOTO REPORTAŽA] RIAT 2018: Najveći vojni aeromiting na planeti

Aeromiting RIAT (Royal International Air Tatoo), koji se u bazi RAF Ferford (Glosteršir, Velika Britanija) poslednjih godina redovno održava svakog trećeg vikenda meseca jula, predstavlja najveći međunarodni vazduhoplovni događaj u svetu i gotovo nijedan drugi aeromiting se po brojnosti vazduhoplova, njihovoj raznovrsnosti, statičkoj izložbi i letačkom programu ne može meriti sa njim.
Ove godine RIAT je za tri dana posetilo rekordnih 185 hiljada ljudi, bila su prisutna >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << čak 302 vazduhoplova iz 30 zemalja a njegovo održavanje je uveličala i stogodišnjica britanskih vazduhoplovnih snaga odnosno RAF-a.
Na licu mesta bio je i saradnik Tango Six portala, fotograf Branislav Milošević.
Svakog dana letački program je otvarala akro grupa “Red Arrows“ / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Air Tatoo je za mnoge u svetu pa i iz Evrope retka prilika da gotovo sve najsavremenije zapadne vojne avione i helikoptere vide na jednom mestu a takav je slučaj i sa mnogobrojnim oldtajmerima.
Dva zanimljiva mlazna oldtajmera, britanski Vampiri / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Sa druge strane domaćoj publici svakako su najzanimljiviji vazduhoplovi koje retko mogu da vide, pre svega to su avioni i helikopteri sovjetske odnosno ruske proizvodnje ali i oni koji dolaze iz nekih drugih zemalja.
Jedna od zvezda RIAT-a bio je japanski transporter C-2 / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Tako je ove godine jedna od zvezda statičke izložbe bio transportni avion Kawasaki C-2 japanske proizvodnje sa oznakama japanskih vazduhoplovnih snaga. Mnogima je podjednako zanimljiv bio, moglo bi se slobodno reći oldtajmer, laki transporter An-2 koji još uvek aktivno leti u RV Estonije.
Oldtajmer: estonski vojni An-2 / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Ipak osetio se nedostatak vazduhoplova iz istočne Evrope što je i razumljivo jer su se državama koje tradicionalno šalju svoje letelice na RIAT samo nedelju dana pred početak aeromitinga dogodili udesi, Poljskoj se srušio MiG-29 kojom prilikom je pilot poginuo a Rumuniji se takođe desila katastrofa sa MiG-om 21.
Ukrajinski Su-27P1M / Foto: Branislav Milošević, Tango Six To je donekle nadomestilo prisustvo ukrajinskih lovaca Su-27 od kojih je jedan leteo a drugi bio na statici. Međutim, za one koji dobro znaju šta ovim avionom, pa i drugim avionima njegove familije mogu uraditi ruski piloti, nastup Ukrajinaca može biti sasvim prosečan.
Formacija britanskih Tajfuna / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Iz britanskog RAF-a su se potrudili da dostojno obeleže 100 godina postojanja. Ipak, kiša ih je sprečila da prvog dana izvedu veliki defile pa je za vikend publika videla skraćene verzije koje su predstavljale formacije devet Tajfuna u formaciji romb.
Britanski F-35B u lebdenju / Foto: Branislav Milošević, Tango Six U istom defileu leteo je i britanski F-35B iz sastava 617. eskadrile čiji je pilot prikazao i atraktivno lebdenje ovim avionom. Letački program otvarali su posade akro-grupe ‘’Red Arrows’’ preletom preko publike uz ispuštanje dimnih tragova u boji zastave Velike Britanije.
Britanski A400M imao je izvanredan letački program / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Pilot RAF-ovog Tajfuna bio je veliko razočarenje (razočarenje je ponovljeno nekoliko dana kasnije u Hrvatskoj) jer se njegovo letenje svelo na svega nekoliko oštrih zaokreta sa motorima kojima je bilo uključeno dodatno sagorevanje. Sa druge strane britanska posada pokazala je iznenađujuću pokretljivost teškog transportera A400M Atlas što je oduševilo publiku.
F-35 Heritage Demo Team plus Spitfajer / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Bilo je i vrlo interesantnih formacija, formiranjem jedne odata je počast čuvenoj eskadrili ‘’Dambusters’’, formaciju je vodila posada bombardera iz Drugog svetskog rata Lancaster koga su pratili po jedan F-35 i Tornado.
Odeljenje Battle of Britain Memorial Flight / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Odeljenje Battle of Britain Memorial Flight imalo je svoj nastup na avionima C-47, Lancaster, Spitfajer i Hariken. Američkom F-35 Heritage Demo Team koga obično čine lovac iz Drugog svetskog rata P-51 ‘’Mustang’’ i borbeni avion 5. generacije F-35A, ovoga puta se zbog obeležavanja 100. godina RAF-a u preletu priključio britanski Spitfajer. Zanimljiv je bio i nastup i mlaznih oldtajmera, u vazduhu su se mogla videti i dva Vampira.
Jedna od glavnih atrakcija na nebu iznad Ferforda bilo je prisustvo američkog strategijskog bombardera B-2 ‘’Spirit of New York’’ koji je u UK došao direktno iz svoje matične baze Vajtman u Misuriju, SAD. U preletu iznad aerodroma društvo su mu pravila dva lovca F-15.
Atraktivna letelica, američki konevrtoplan CV-22B “Osprey“ / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Veliku pažnju na statici privukao je američki strategijski bombarder B-1B / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Amerikanci koji retko gostuju po aeromitinzima u Evropi, naročito u srednjem i istočnom delu kontinenta, bili su sasvim solidno zastupljeni. U vazduhu se mogao videti i njihov konvertoplan CV-22B ‘’Osprey’’ koji je imao dinamičan nastup, dok je centralno mesto na statici dobio strategijski bombarder B-1B koji je stigao umesto najavljenog B-52H.
Italijanska akro-grupa “Frecce tricolori“, po mnogima najbolji na svetu / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Jedno od glavnih razočarenja u letačkom programu bio je nastup posade italijanskog transportera C-27J ‘’Spartan’’ koja ovoga puta nije radila uzbudljive i neobične manevre za ovu klasu aviona – valjak, petlju i letenje ‘’na nož’’. Međutim, obraz RV Italije osvetlao je pilot EF-2000 koji je za razliku od svog britanskog kolege, izvukao maksimum iz svog aviona. Takođe, odličan nastup na koji je publika već naviknuta, imala je italijanska akro-grupa ‘’Frecce Tricolori’’ koja je i nagrađena.
Francuski demo team Couteau Delta / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Vrlo lep i zanimljivi letački program sa mnoštvom taktičkih manevara i zbijenim formacijama imao je francuski Couteau Delta team na dva Mirage-2000D.
Pilot francuskog Rafala C u specijalnoj šemi farbanja izveo je solo program / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Dva francuska Rafala M prikazala su između ostalog i blisku manevarsku vazdušnu borbu / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Francuzi su poslali i specijalno ofarbani Rafale C koji je imao solo program dok su dva mornarička Rafala M simulirala operacije na nosaču aviona kao i blisku manevarsku vazdušnu borbu.
Miljenik publike, pilot belgijskog F-16 / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Veoma zastupljeni kako na zemlji tako i u vazduhu bili su borbeni avioni F-16 i F/A-18. Standardno dobri i atraktivni bili su demo timovi na F-16 iz Poljske, Grčke, Belgije i Turske. Poljski pilot pokazao je za ovaj tip aviona neobično kratko sletanje uz primenu kočećeg padobrana, Belgijanac je bio miljenik publike a za mnoge je spektakularan bio Solo Turk.
Švajcarska formacija, akro grupa na avionima PC-7 u društvu F/A-18 / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Švajcarski F/A-18 leteo je osim u solo nastupu i u formaciji sa akro-grupom PC-7 team, finski pilot Horneta je prvog dana aeromitinga nagrađen za najbolji displej dok je najinteresntnije izgledao kanadski F/A-18 koji je specijalno ofarban za ovogodišnju letačku sezonu.
Jednu od najzanimljivijih šema farbanja na RIAT-u 2018 imao je kanadski Hornet / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Nastup finskog pilota obilovao je brisanjcima a Kanađanima se desio peh, avion u specijalnoj šemi farvbanja je oštećen pa je u nedelju leteo rezervni standardno ofarbani avion.
Posada britanskog Činuka vozi helikopter po pisti na zadnjim točkovima / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Od helikoptera koji su leteli treba istaći RAF-ov Chinook Display team čija je posada prikazala kretanje helikoptera Chinook po pisti na zadnjim točkovima i već ustaljeno mahanje publici nakon završenog nastupa.
Višenamenski helikopter NH90 RV Finske / Foto:Branislav Milošević, Tango Six The post [FOTO REPORTAŽA] RIAT 2018: Najveći vojni aeromiting na planeti appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.