FON slavi 40 rođendan

Izvor: Politika, 03.Nov.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FON slavi 40 rođendan

Od uvođenja „Bolonje” studenti Fakulteta organizacionih nauka brže studiraju i imaju bolju prohodnost u sledeću godinu studija

Dok se na mnogim fakultetima u Srbiji „lome koplja” oko Bolonjske deklaracije, na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, jedinom državnom fakultetu ove vrste u Srbiji, koji danas proslavlja 40 godina postojanja, efikasnost studiranja je poboljšana nakon izmene nastavnog plana i programa i primene „Bolonje”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
– Dužina studiranja je smanjena za više od jedne godine u odnosu na 2004. godinu. Kada je reč o osnovnim akademskim studijama, mi smo u prethodnoj školskoj godini imali 77 odsto studenata koji su ostvarili minimalno 48 ili više bodova, što je odličan rezultat. U generaciji koja je upisana 2006–2007, inače prvoj koja studira po novom zakonu, 52 odsto je sada upisalo četvrtu godinu na teret budžeta. Iz generacije 2005. godine fakultet je u roku završilo 16 studenata sa prosečnom ocenom većom od devet – priča dekan FON-a profesor dr Milan Martić.

Uoči današnjeg jubileja, Savet fakulteta je doneo odluku da izdvoji više od 800.000 dinara za nagrađivanje najboljih akademaca – njih 180 koji su u školskoj 2008–2009. položili sve ispite sa prosečnom ocenom većom od devet.

FON je, podseća naš sagovornik, prošao dalek put od odluke o osnivanju 1969. godine i prve zgrade koja se nalazila u krugu fabrike „21. maj” u Rakovici , pa do današnjih gotovo 5.000 kvadratnih metara na Voždovcu. Ovde godišnje diplomira oko 500 akademaca, što znači da je broj diplomiranih u jednoj školskoj godini oko 80 odsto upisanih u prvu godinu.

– Od prošle godine uvedena je i nastava na engleskom jeziku na osnovnim akademskim studijama i to iz 15 odsto predmeta. Dakle, studenti po svom izboru mogu da slušaju nastavu na srpskom ili engleskom, a polažu na srpskom jeziku. Time se stvaraju odlični uslovi za mobilnost studenata, mada ostaje problem smeštaja, pa tu očekujemo pomoć Ministarstva prosvete. U planu je da tokom naredne godine bar 20 studenata iz inostranstva dođe na FON – objašnjava profesor Martić.

Na naše pitanje kako se fakultet bori sa konkurencijom, dekan odgovara da jeste tačno da FON od svih državnih fakulteta ima najveću konkurenciju u privatnom sektoru, da trenutno na nivou Univerziteta postoji jako dugačka lista konkurentskih ustanova, oko 200, ali da FON kolege ne doživljava na taj način, „jer konkurencija treba da postoji i motiviše da se bude još bolji”.

– Osim što su uspešni u polaganju ispita, naši studenti pobeđuju i na takmičenjima znanja u Srbiji i svetu: bili su pobednici na Balkan Case Challange, FUTRUR, Menadžerijadi, Microsoft Imagine Cup" – podseća dekan.

Na pitanje kakve su šanse za posao nakon diplomiranja profesor Martić odgovara da studenti idu na praksu u više od 200 domaćih kompanija i da je čest slučaj da u tim firmama dobijaju ponudu za zasnivanje radnog odnosa.

S. Gucijan

---------------------------------------------------------

Sa fakulteta na Antarktik

Studentkinja FON-a Milena Vujičić, koja je prošle godine diplomirala i sada će ovde upisati i master studije, biće član ekspedicije koja će 16. novembra krenuti na Antarktik, a koju će činiti više od 500 studenata i poslovnih ljudi iz 25 zemalja. Oni će 15 dana boraviti u ekstremnim uslovima i kroz to iskustvo i radionice na temu klimatskih promena obučiti se kako da pozitivno utiču na podizanje svesti stanovništva o svakodnevnoj ulozi čoveka u zaštiti životne sredine.

[objavljeno: 04/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.