FINANSIJSKI UDAR NA KURIR OD 210 MILIONA DINARA!

Izvor: Kurir, 20.Apr.2011, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FINANSIJSKI UDAR NA KURIR OD 210 MILIONA DINARA!

BEOGRAD - Pokušavaju da nas unište i ugase! I ne samo to, već i da zastraše novinare da ne pišu istinu i otkrivaju pljačke ogromnih razmera čije su žrtve svi građani ove zemlje. Samo u sedam tužbi podnetih zbog objavljenih tekstova, od Kurira se traži

OGRAD - Pokušavaju da nas unište i ugase!

I ne samo to, već i da zastraše novinare da ne pišu istinu i otkrivaju pljačke ogromnih razmera čije su žrtve svi građani ove zemlje. Samo u sedam tužbi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << podnetih zbog objavljenih tekstova, od Kurira se traži neverovatnih 210.150.000 dinara! Među onima koji višemilionskim odštetnim zahtevima pokušavaju da uguše naše novine su Filip Cepter, Dejan Dragojlović, Sandrina Bogunović, Ljubiša Buha, Dragan Marić, Saša Radulović. Astronomski odštetni zahtevi, prema mišljenju stručne javnosti, služe isključivo, za zastrašivanje novinara.

Miloš Vasić, poznati novinar i kolumnista, kaže da su pretnje sudskim tužbama postale sredstvo za gušenje medija.

- Milion puta sam javno rekao da smatram da su sudovi postali najefikasniji način da se novinarima začepe usta - kategoričan je on.

Slično smatra i Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije.

- Iako nisam lično upoznata s pomenutim slučajevima, mogu da kažem da su sume na ime odšteta velike. Bilo bi za svaku osudu kad bi sud doneo odluku da se ovakve novčane nadoknade i naplate, jer bi to dovelo do finansijske katastrofe medijske kuće. Ipak, svako ima pravo da nešto traži, ali je na sudu da donosi krajnju odluku - kaže Smajlovićeva.

I Brankica Stanković, član Izvršnog odbora NUNS i novinarka televizije B92, kaže da visoki odštetni zahtevi jesu pritisak na medije, ali da veruje u pravosudni sistem zemlje.

- Naravno da je to pritisak na novinare, ali sve zavisi od toga da li se novinari drže činjenica i da li poseduju dokaze za to što tvrde - zaključuje Stankovićeva.

Ko nas sve tuži

Ime i prezime - vrednost spora u dinarima

Filip Cepter - 100.000.000

Dejan Dragojlović - 66.950.000

Dragan Marić - 30.000.000

Saša Radulović - 7.200.000

Sandrina Bogunović - 3.000.000

Ljubiša Buha - 3.000.000

Pročitajte još:

Branislav Bjelica: Ne mogu nas uplašiti

Reakcije

* Borislav Pelević, poslanik SNS

- Visoki odštetni zahtevi predstavljaju žestok pritisak na medije. Apsolutno je to pritisak na novinare, zato što svi mediji u Srbiji moraju biti u službi vladajuće strukture. Bio sam među prvima koji je podržao Kurir kad je pokušano njegovo gašenje.

* Dejan Radenković, poslanik SPS

- Novinari nisu ni sudije, ni tužioci, ali imaju pravo da ukazuju javnosti na eventualne zloupotrebe. Dok god sud ne dokaže da li je neko učestvovao u malverzacijama i kakva je njegova uloga u slučaju, ne može da tuži medije, jer je to klasičan pritisak.

* Petar Petković, portparol DSS

- Zakon o informisanju, koji je apsolutno nedemokratski, drakonskim kaznama za najrazličitije prestupe uspeo je da uvede samocenzuru kojom mediji sami sebe ograničavaju u pisanju plašeći se kazni koje mogu da ugroze egzistenciju medija. To je apsolutno nedopustivo u demokratskom društvu, zbog čega je i Oebs negativno ocenio pomenuti zakon.

* Aleksandra Janković, poslanica Nove Srbije

- Tužbe s visokim odštetnim zahtevima omiljeni su sport u Srbiji, a njihov pravi motiv je zastrašivanje novinara i uvođenje autocenzure. Na taj način svi oni koji se bave istraživačkim novinarstvom dolaze u paradoksalnu situaciju da ne mogu da rade.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.