Izvor: B92, 06.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP: Prijava zbog proterivanja roma

Beograd -- FHP saopštava da je podneo krivičnu prijavu protiv šest meštana Lužana, zbog proterivanja 36 članova romske porodice Halić.

U saopštenju se navodi da je krivična prijava podneta zbog sumnje da su napadači izvršili više krivičnih dela protiv sloboda i prava čoveka i građana. Fond za humanitarno pravo podneo je krivične prijave Okružnom javnom tužilaštvu u Nišu i protiv dva policajca, zbog krivičnog dela nesavesnog rada u službi.

Porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Halić živela je u selu Lužane do 9. avgusta 2003. godine, kada su pod pretnjom linča napustili svoje kuće. Do eskalacije nasilja, navodi se u saopštenju FHP, došlo je kada su u dvorište porodice Halić utrčala šestorica ljudi koji su bacali kamenice i cigle na romske kuće.

"Policija je stigla tek kada je većina napadača napustila dvorište... Sačinili su nepotpun i netačan zapisnik, a na zahtev Halića da im pruže zaštitu, obzirom da je jedan od napadača pretio da će im zapaliti kuće, jedan od policajaca je odgovorio da se ne brinu, jer postoji vatrogasna jedinica, ali ako se plaše, da napuste selo i idu među svoje", kaže se u saopštenju.

"Godinu dana posle događaja, vlasti nisu pokrenule postupke protiv počinilaca, niti su postupile u skladu sa međunarodnim konvencijama o zaštiti ljudskih prava i nacionalnih manjina, koje je SCG ratifikovala", kaže se u saopštenju FHP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.