Izvor: B92, 15.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP: Nadoknaditi štetu Albancima

Beograd -- Fond za humanitarno pravo traži nadoknadu štete petorici Albanaca.

Od Ministarstva pravde Srbije traži se da da sporazumom države i žrtava obezbedi naknadu štete petorici Albanaca koji su za vreme režima Slobodana Miloševića držani u nezakonitom pritvoru duže od godinu i po dana. Fond traži nadoknadu štete u visini koja odgovara težini izvršenog krivičnog dela.

Maloletni Albanac Dževat Podvorica i Arsim Hasani, Burim Morina, Sabri Krasnići >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Haziz Hamzaj, uhapšeni su na Kosovu u maju 1999. i neosnovano držani u pritvoru najpre na Kosovu, a posle 12. juna 1999. u Srbiji. Odmah po dovođenju u zatvor stražari su počeli da ih tuku, a sve vreme su bili izloženi nehumanim i ponižavajućem postupanju osoblja zatvora.

Arsim Hasani, Burim Morina, Sabri Krasnići i Haziz Hamzaj proveli su u pritvoru godinu, pet meseci i devet dana, a Dževat Podvorica godinu i šest meseci, samo na osnovu policijskog rešenja, a protiv njih nije bio pokrenut ni prekršajni niti krivični postupak. Na slobodu su pušteni pod pritiskom međunarodne zajednice, u oktobru 2000, a Haziz Hamzaj u novembru iste godine.

FHP kao zastupnik oštećenih očekuje da će država pokazati spremnost za vansudsko poravnanje i tako učiniti korak ka uspostavljanju poverenja u institucije države Srbije. "Ako Ministarstvo pravde ne udovolji zahtevu za rešenje spora putem sporazuma države i žrtava, FHP će u ime žrtava podneti tužbu za naknadu štete nadležnom sudu i tako ostvariti pravo žrtava na reparacije", saopštava FHP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.