Izvor: B92, 20.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski sud presudio protiv Srbije

Brisel -- Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo prvu presudu protiv Srbije kojom se ona obavezuje da isplati nadokandu žrtvi.

Kako je saopšteno iz tog suda, presuda se tiče žalbe V.A.M. na dužinu i nepravednost sudske procedure za razvod braka i starateljstvo nad detetom iz tog braka, zbog čega je već osam godina sprečena da viđa dete zbog toga što je zaražena HIV-om. Presuda u sporu V.A.M protiv države Srbije doneta je 13. marta.

Komitet pravnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za ljudska prava - Jukom je saopštio da je to prva presuda u kojoj je Evropski sud za ljudska prava meritorno odlučio o povredi prava garantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i obavezao državu da prekine sa kršenjima navedenih prava i isplati naknadu žrtvi.

Presudom je, dodaje se, utvrđeno da je država Srbija povredila prava iz člana šest, osam i 13 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Reč je o pravima na poštovanje privatnog i porodičnog života, pravično suđenje i na delotovrni pravni lek.

Po odluci suda, a na zahtev Komiteta za ljudska prava, identitet žrtve je u u ovom slučaju zaštićen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.