Izvor: B92, 20.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski sud kontra sudovima Srbije

Beograd, Strazbur -- Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je prvu presudu kontra presudama u Srbiji.

U njoj se konstatuje da jedan optuženi Milija Matijašević nije imao fer suđenje u Srbiji i da su sudije zanemarile pravo optuženog da se smatra nevinim dok se ne dokaže njegova krivica. Ministar pravde Srbije Zoran Stojković kaže da ta presuda govori o nekvalitetnom radu domaćih sudova.

Presudom Suda u Strazburu konstatovano je da je vanraspravno veće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Okružnog suda u Novom Sadu pogrešilo kada je Matijaševiću produžio pritvor, navodeći kao razlog da je optuženi kriv za podstrekivanje na ubistvo.

Ta odluka pravno je neodrživa jer u vreme kada je doneta suđenje Matijaševiću još nije bilo završeno niti je njegova krivica bila potvrđena presudom, ocenjeno je u Strazburu.

Komentarišući presudu, ministar pravde Zoran Stojković rekao je da presuda dobra pouka za domaće pravosuđe, koje ne radi kvalitetno.

"Ne može sudija u rešenju o sprovođenju istrage da napiše da prikupljeni dokazi govore da je izvršio krivično delo. Onda mu ne treba suđenje. Ovo je dobra pouka. Skrećem pažnju svim sudovima: sledeće odluke ako budu takvog tipa biće praćene s velikom štetom, a po zakonu o budžetu moraće da je snose sudovi", kaže ministar pravde.

On objašnjava da ova konkretna odluka ne nosi pravne posledice po državu Srbiju jer je konstatovano da je povređeno pravo na prezumpciju nevinosti, ali navodi da će sledeći put šteta po državu biti velika.

Mogućnost za novo suđenje

Presuda u slučaju Matijašević prva je u nizu koje će doneti Evropski sud za ljudska prava kome je do sada tužbe podnelo više od 1.000 građana Srbije, o čemu možete čitati i u drugom tekstu.

U međuvremenu, Matijašević je osuđen na osam godina zatvora, a njegov branilac Vladimir Beljanski kaže da presuda iz Strazbura otvara mogućnost da se traži novo suđenje.

"Bilo bi dosta strašno kada bi te odluke predstavljale samo moralnu satisfakciju bez ikakvog dalje efekta. Konkretan efekat u odnosu na Matijaševića je taj da on na osnovu ove presude ima potvrdu međunarodnog suda da mu nije suđeno u fer uslovima i da nisu zadovoljeni pravni standardi za pravično suđenje”, kaže on.

"Matijašević sad stiče pravo na pravično suđenje i može da vanrednim pravnim lekom pred domaćim sudovima traži da mu se ponovo sudi u drugačijim uslovima", objašnjava njegov advokat.

Beogradski centar za ljudska prava pozvalo je vladu Srbije da izvrši presudu Evropskog suda te da je prevede i učini dostupnom građanima.

Centar podseća da u međunarodne obaveze vlade spadaju i one o poštovanju i unapređenju ljudskih prava i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa međunarodnim standardima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.