Evropske šampionke i šampioni apeluju na veću opreznost u saobraćaju

Izvor: RTS, 07.Nov.2019, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropske šampionke i šampioni apeluju na veću opreznost u saobraćaju

Svaki treći dan u saobraćaju strada jedna mlada osoba, a svakoga dana bude povređeno njih petnaestoro. Evropski šampioni, odbojkaši i odbojkašice Srbije, pokrenuli su akciju kojom apeluju da se poštuju propisi i da se ne vozi pod dejstvom alkohola.
U prethodne tri godine – od 2016. do 2018. godine – u saobraćajnim udesima poginulo je 330 i povređeno 19.666 mladih.

Od ukupnog broja poginulih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u saobraćaju, oko 19 odsto su mladi ljudi, koji čine i skoro trećinu ukupnog broja povređenih, čak 32 procenta.
"Savetujem svim mladim vozačima da ne žure preterano, već da poštuju ograničenje. Nije to nasumično postavljeno, to je sve proračunato, tako da je bitno stići, a ne požuriti", kaže odbojkaš Srećko Lisinac.
Mladi od 15 do 30 godina čine oko 18 odsto stanovništva u Srbiji.
Taj period života karakterišu velike životne promene i predstavlja most između detinjstva i zrelosti. Završava se obrazovanje, počinju stalne radne obaveze i zasniva porodica.
"Rekla bih im da uvek budu koncentrisani i da ne sedaju za volan ako nisu sigurni", kaže odbojkašica Bojana Milenković.
Njene kolege Uroš Kovačević i Aleksandar Atanasijević dodali su da se u saobraćaju ponašaju tako da ne povrede ni sebe ni druge, kao i da trenutak nepažnje može da promeni život.
Stručnjaci kažu da je najbolja preventiva i način da se nesreće izbegnu da, kada mladi ljudi koji su uspešni u svojoj karijeri, pozovu vršnjake da i oni budu disciplinovani u saobraćaju.
Kampanja je samo deo aktivnosti kompanije "Auto-Čačak", koja je sponzor i muške i ženske odbojkaške reprezentacije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.